Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més patrimoni cultural de tota la península. Aquí podeu trobar infinitat d’elements arquitectònics i béns d’interès cultural. Entre aquests elements arquitectònics i culturals, hi ha els monestirs. Avui parlarem sobre els monestirs més bonics de Catalunya.
Comentarem on són, com arribar per què els hem triat, què hi podem veure i tot què has de saber per poder visitar-los.
Comencem!
Monestir de Montserrat – Monistrol de Montserrat (Barcelona)
És un dels llocs emblemàtics de la ciutat de Barcelona. Es tracta d’un Monestir de l’ordre Benedictina que es va construir al segle IX i que barreja diferents estils: romànic, gòtic, renaixentista i eclèctica. Pel que té un aspecte força singular.
Al recinte hi podem trobar la basílica (on hi ha la Mare de Déu de Montserrat) i altres edificis com restaurants, allotjaments, etc. En aquest recinte podeu visitar: el claustre, el museu, els exteriors i molt més.
Per arribar-hi pots fer-ho utilitzant el cotxe (carreteres C-58 o A-2 i després la BP-1121), amb tren (gràcies al tren anomenat “Cremallera de Montserrat”) i amb telefèric. Nosaltres us recomanem la primera o la tercera opció. La veritat és que pujar en telefèric i poder veure les vistes des d’ell, és tota una experiència si t’agrada la natura i no et fan por les altures. És important tenir en compte que, si vas amb cotxe i vols aparcar a la zona del Monestir, hauràs d’abonar un preu de 7 euros aproximadament. Una alternativa a això és aparcar a Monistrol i pujar al tren cremallera.
És rellevant tenir en compte que, encara que és oberta la majoria dels dies de l’any, cada edifici té uns horaris. Per exemple, la basílica obre de 7 a 20, el museu de 10 a 17.45, etc.
Monestir de Santa Maria de Poblet – Vimbodí i Poblet (Tarragona)
És important tenir en compte que aquest monestir, també de benedictina, va ser declarat fa anys com a part del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Per tant, és un lloc amb una gran riquesa cultural i un gran reclam per als turistes.
Es va començar a construir l’any 1163, tot i que posteriorment ha patit diverses obres i reformes. Està compost per diferents recintes on podem trobar diferents edificis: Porta de Prades, Plaça Major, estatures, Porta Reial, Porta Barroca, Palau del rei Martí l’Humà, etc.
Una de les construccions més importants dels recintes és l’església d’estil romànic i tres naus. Dins podem trobar el retaule de Damià Forment i sepulcres reals. Aquests dos elements són de gran interès turístic.
Una de les maneres més senzilles d’arribar-hi és amb el cotxe a través de l’AP-7 i després de l’AP-2. A les portes del complet podem trobar un pàrquing gratuït.
L´horari varia tenint en compte si és estiu o hivern. A grans trets podríem dir que de dilluns a dissabte obren de 10 a 12.30 i de 15 a 18 i els diumenges i festius de 10.30 a 12.30 i de 15 a 18. El preu de l’entrada normal és de 8 euros.
Monestir de Sant Daniel de Girona – Girona
Com que els dos primers és un Monestir pertanyent a l’ordre Benedictina i que va ser construït durant l’edat mitjana. A més, cal tenir en compte que està declarat bé d’interès cultural i part del patrimoni històric d’Espanya.
Al recinte podem visitar: església, claustre, sepulcre de Sant Daniel, etc. En aquest cas, en comptes de ser un monestir de monjos, és un monestir de monges.
És molt a prop de Girona i això fa que sigui molt accessible. La millor opció és utilitzar la carretera AP-7 i després agafar el Carrer de Sant Gregori. Podràs arribar de manera senzilla i després aparcar a algun dels aparcaments que trobaràs a la ciutat. Si ho prefereixes, també pots arribar amb tren, avió o autobús fins a la ciutat i posteriorment utilitzar el transport urbà.
Hi ha visites guiades al Monestir obertes al públic general. Aquestes visites solen ser els dissabtes, tot i que no tots els de cada mes. Si voleu saber més sobre les visites, us recomanem que us poseu en contacte amb el Monestir, amb l’objectiu que us puguin oferir una informació detallada sobre els horaris i els preus d’aquestes visites.
Monestir de la Mare de Déu dels Àngels d’Avinganya – Serós (Lleida)
Tot i que els anteriors que hem esmentat estan ben conservats, aquest és un monestir que està parcialment en ruïnes. Tot i així, està declarat bé cultural d’interès local i és visitat per moltes persones. Pertany a l’ordre trinitària, es va construir al 1200 aproximadament i és d’estil gòtic.
Hem de tenir en compte que està sent restaurat i que es pot visitar de manera totalment gratuïta, a diferència dels anteriors. Per això, si vols veure un monestir i no vols pagar entrada, aquesta pot ser una de les millors opcions de la llista per a tu.
Està fent diferents investigacions arqueològiques, gràcies a les quals s’han trobat diferents cementiris.
Per arribar fins aquí, la millor i una de les úniques opcions és arribar amb cotxe a través de la A-2 i després la C-25 per posteriorment agafar la LP-7041. Podràs aparcar fàcilment als voltants del monestir. A més, a tan sols 2 km hi ha el poble de Serós, localitat a la qual pertany aquest monestir.
Segueix-nos:
Fins aquí allò relatiu als monestirs més bonics de Catalunya. Recorda consultar els horaris abans d’anar-hi i recorda també que per a alguns cal abonar entrada. En el cas que us hagi agradat l’article del bloc d’avui, també podeu visitar “com organitzar una excursió a Montserrat des de Barcelona”.
Així mateix, si t’agrada el nostre bloc, pots seguir-nos a les nostres xarxes socials per estar sempre al corrent de totes les novetats que anem publicant T’ho perdràs?Facebook | Instagram.
Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!
Somrurals | La teva casa rural a Catalunya