Festes populars més famoses de Catalunya

Festes populars més famoses de Catalunya

T’agradaria endinsar-te a la cultura catalana? No et preocupis, nosaltres et mostrem com. Avui us portem un rànquing amb les cinc millors festes populars més famoses de Catalunya.

Catalunya és una comunitat autònoma amb una infinitat de festes i actes culturals que se celebren al llarg de tot l’any. Per això, moltes vegades pot ser complicat triar quina visitar. Nosaltres avui us mostrarem quines són les cinc més populars de totes. Parlarem sobre quan se celebren, on són i com arribar-hi.

Comencem!

Temps de flors (Girona)

La foto que podeu veure a la capçalera d’aquest article pertany a aquesta festa. Ens atreviríem a dir que és la festa més coneguda de tot Catalunya i que venen persones de tot el món a veure-la.

Es tracta de la festa anomenada “temps de flors”. Se celebra a la ciutat de Girona durant el mes de maig. Per a l’any 2022 és previst que se celebri del 7 al 15 de maig.

Inicialment, se celebrava només en un barri. Tot i això, a la darrera edició d’aquest festival es van omplir de flors diferents espais de fins a 9 barris: Barri Vell, Devesa, Eixample i Carme, entre d’altres.

Pel que fa a la festa, com acabem d’esmentar, el que es fa és arribar-hi els carrers i els edificis emblemàtics de flors. Es representen diferents projectes i tots són veritablement espectaculars. L’any 2021, per exemple, es van presentar un total de 92 projectes.

Per arribar fins a Girona podràs fer servir diferents mitjans de transport: avió, tren, autobús, cotxe particular, etc. A més, un cop allà podràs fer servir la línia d’autobusos urbans que recorren tota la ciutat. També recorda que s’organitzen diferents rutes per poder visitar totes les exposicions de flors.

Nit de Sant Joan (Tota Catalunya)

La nit de Sant Joan que se celebra la nit del 23 al 24 de juny és una altra de les festes catalanes més populars. A més, com detallem al títol se celebra a la majoria de les ciutats i pobles de tot el territori català. És una manera de posar fi a la primavera per començar l’estiu.

Ara bé, és important esmentar el que es fa en aquesta festivitat. A gairebé tots els llocs el que es fa és sopar amb els més propers i, després, sortir al carrer a fer fogueres i llençar petards. Algunes persones fins i tot sopen al carrer. També se solen fer diferents concerts per amenitzar la nit.

Tot i que, com hem comentat, se celebra a tot Catalunya, les celebracions més famoses es fan a les platges de la ciutat comtal (Barcelona). Per això, t’animem a acudir a una de les seves platges durant aquesta nit.

Com hem comentat més amunt, aquesta festa té un sentit simbòlic. El que pretén és cremar tot el que és vell per donar pas a l’estiu lliures de totes les càrregues cremades a les fogueres.

Castells (Tarragona)

Com la festa anterior, els Castells es duen a terme a festes populars de molts punts del territori català com, per exemple: Barcelona ciutat, Terrassa o Mataró, entre d’altres. Tot i això, nosaltres et recomanem la visita de la festa de Santa Tecla a la província de Tarragona. Segons els entesos, són una de les jornades de castellers més importants de tot Catalunya.

Durant les festes de Santa Tecla es realitzen tres actuacions de castellers i castelleres:

  • Primer diumenge de festes. Aquest dia es reuneixen quatre grups castellers. D’una banda, els dos millors del món i, de l’altra, els dos millors grups de la ciutat.
  • 23 de setembre. És el dia de Santa Tecla i hi participen les quatre agrupacions de castellers més conegudes de la ciutat.
  • 24 de setembre. És el dia de la Mercè. Com el dia anterior, hi participen les quatre millors agrupacions de la ciutat.

Santa Tecla és la festa major de la ciutat de Tarragona pel que per participar-hi, tan sols hauràs d’acudir fins a aquesta ciutat.

Podràs fer-ho fent ús de qualsevol mitjà de transport i un cop allà podràs desplaçar-te caminant o amb autobús.

Diada de Catalunya (Tota Catalunya)

Com en els casos anteriors, és un dia que se celebra a tot Catalunya. Aquest dia és el dia 11 de setembre i és un dia festiu. El que es fa és commemorar la caiguda de l’exèrcit català davant de les tropes borbòniques. Això va passar l’any 1714.

Tot i que pugui semblar un acte independentista, el cert és que es tracta d’un acte cultural. S’hi fan diferents ofrenes de flors a diferents monuments i també es fan altres actes institucionals. És important destacar que és una festa catalana de gran envergadura també coneguda com “la festa nacional de Catalunya”.

Se celebra a tot Catalunya. Tot i això, en els últims anys ha adquirit més rellevància a Barcelona. Nosaltres et recomanem que surtis al carrer aquest dia 11 de setembre per visitar els carrers i veure els diferents actes culturals.

Sant Jordi (Tota Catalunya)

És una altra de les festes populars que se celebra a tot el territori. En aquest cas es celebra el dia 23 dabril de cada any. En aquesta festa es recorda la mort del soldat Jorge. Es tracta d´una festa que se celebra a diferents punts d´Espanya i el món.

A Catalunya és una festa amb un gran impacte, ja que es duen a terme molts actes culturals, ofrenes florals, etc. Així mateix, a Catalunya és comú que l’home regali a la dona una rosa i la dona a l’home un llibre. Potser per això també és una festa coneguda com “el dia del llibre”.

En aquest dia els carrers de pràcticament tot Catalunya s’omplen de parades ambulants de roses i fires on es poden comprar tot tipus de llibres. Així mateix, a ciutats com Barcelona també es fan concerts al carrer, tallers per als nens, etc.

Nosaltres et recomanem que visitis la Rambla de Barcelona en un dia tan conegut com aquest. No te’n penediràs, pot ser una gran experiència tant per a grans com per a petits.

Segueix-nos:

Fins aquí el nostre rànquing amb les cinc millors festes populars més famoses de Catalunya. Com es pot veure, totes són espectaculars i et recomanem que visitis totes i cadascuna.

A més, en cas que vulguis estar al dia de totes les nostres novetats i actualitat sobre el món rural, pots seguir-nos a Facebook | Instagram.

Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya