Les llegendes de Catalunya

Les llegendes de Catalunya

Com hem pogut veure a altres entrades, Catalunya és un lloc amb molta història i això dóna lloc a diferents contes, històries o fins i tot llegendes. Per això, a l’entrada d’avui parlarem de quines són les llegendes més conegudes de Catalunya.

Encara que en presentarem algunes, hem de tenir en compte que n’hi ha moltes més i que hi ha diferents maneres d’explicar-les. Per això pots haver escoltat alguna d’aquestes històries contada d’una altra manera.

Comencem!

La llegenda de Sant Jordi

Sense cap dubte, la llegenda més coneguda de Catalunya és la llegenda de Sant Jordi, també coneguda com a llegenda de Sant Jordi. Hem de tenir en compte que Sant Jordi és el patró de tot Catalunya i que cada 23 d’abril es commemora aquesta llegenda.

La llegenda narra que en un regne hi havia un drac que els habitants havien d’alimentar per mantenir-lo allunyat del nucli urbà. Amb el pas del temps, però, els aliments van començar a ser pocs i no podien produir al ritme necessari. Això va fer que haguessin d’alimentar el drac amb els mateixos habitants. Van realitzar un sorteig en què també participaven els membres de la reialesa. El resultat va ser que la princesa havia de ser sacrificada per calmar la gana del drac. Just a l’últim moment va aparèixer un cavaller, Jordi, que va matar el drac.

La llegenda de Pedraforca

Com hem pogut veure en altres entades del bloc, Pedraforca és una muntanya que es divideix en dues. Són moltes les persones que han intentat explicar aquesta divisió. Una de les teories més comentades és que Sant Miquel, cansat de les discussions que les bruixes tenien a la muntanya, va copejar amb la seva espasa la muntanya i com a resultat aquesta es va partir en dos. D’aquesta manera va separar els dos bàndols i les discussions van cessar.

Aquesta és una de les llegendes més comentades però hi ha altres llegendes que tenen a veure amb la màgia que també intenten explicar la curiosa forma d’aquesta muntanya.

Això ha estat tot sobre les llegendes de Catalunya més conegudes. Tanmateix, com hem comentat al principi n’hi ha moltes més o fins i tot podries conèixer aquestes explicades d’una altra manera.

La llegenda de la Mare de Déu de Montserrat

La Verge de Montserrat és un altre dels escenaris que ha estat origen de diferents teories i llegendes. Aquestes intenten explicar per què aquesta verge té una pell negra. És més, aquesta verge també és coneguda com “la moreneta”.

La llegenda més acceptada explica que el color de la pell originalment era de color blanc. No obstant, el vernís amb què va ser pintada juntament amb la calor de les espelmes que hi havia al seu voltant van donar lloc a aquesta pell fosca.

També hi ha teories sobre aquesta verge que intenten explicar com es va trobar aquesta verge. Una narra com uns pastors van veure una llum i van escoltar una música que el van portar fins a ella.

La llegenda del Bruc

D’aquesta llegenda hi ha pel·lícules i contes, per això podríem dir que és una altra de les més acceptades. La llegenda explica que quan Napoleó volia conquerir la província de Barcelona va enviar tropes molt nombroses. L’exèrcit local era molt inferior en nombre. Tot i això, l’enginy d’un jove que va tocar el seu tambor en un lloc estratègic creant un gran ressò va fer semblar que eren superiors en nombre. Això va fer que guanyessin aquesta lluita, ja que els soldats van començar a retirar-se en creure que era una batalla perduda. Aquesta llegenda també és coneguda com a “timbaler del bruc”.

La llegenda de l’origen de la Senyera

Aquesta llegenda també és coneguda com a “llegenda de les quatre barres”. La llegenda explica que el comte de Barcelona, ​​que per aquell temps era Guifré el Pilós, va ser assassinat en una batalla per Carlemany. Quan Guifré estava al seu llit de mort Carlemany va agafar la mà de Guifré i la va posar damunt la ferida. Tot seguit va agafar la mà i la va passar pel seu escut daurat. Això va donar lloc al fet que l’escut de color daurat es tenyís amb quatre franques de sang de color vermell. Això explicaria lorigen i la forma daquesta bandera.

Tot i que hi ha altres llegendes sobre el seu origen, aquesta és la més popular de totes.

La llegenda de Vilanova

La llegenda de Vilanova intenta explicar l?origen d?aquesta coneguda ciutat. Explica la història que hi havia un baró que tenia pres el poble de La Geltrú. Aquest baró tenia molts súbdits a les seves ordres i tot allò que aquests fessin havia de rebre el permís i l’aprovació de l’home. És més, totes les dones que es casessin a la seva localitat havien de passar la nit amb aquest baró.

Un bon dia un jove es va voler casar amb una noia i no volia que el baró ho sabés perquè no volia cedir la nit de noces al baró. Per això, es volia casar sense demanar permís a ningú. No obstant, els pares de la noia, per por, no hi van accedir.

En conseqüència de l’anterior, el jove va aixecar una casa als afores de la localitat de la Geltrú. Posteriorment, va demanar permís al baró i es van casar. Tot i així, la noia no es va presentar davant el baró per passar la nit amb ell. Això va fer que la busquessin moltes persones. Però aquests nois ja vivien a casa seva fora dels dominis del baró.

D’aquesta manera, diuen, que es va crear la localitat de Vilanova, ja que després d’aquests dos joves van ser més els que van fer el mateix per evitar el baró.

Segueix-nos:

Si t’ha agradat aquesta entrada i vols estar al corrent de totes les nostres novetats, et recomanem que ens segueixis a Facebook i Instagram. En aquestes xarxes socials podreu trobar diferents novetats sobre nosaltres i estar al dia de totes les nostres publicacions.

Si el que us interessen són els pobles catalans amb història, us recomanem que llegiu la nostra entrada sobre “pobles amb història”. En aquesta entrada us expliquem quins pobles amb història pots visitar a les diferents províncies de la comunitat autònoma.

Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya