Puig-Reig

Berguedà
Puig-Reig

Una Església del 907 i un castell que va pertànyer a l’ordre templera durant els últims dos segles de la seva existència són els orígens d’aquesta població situada al nord de la província de Barcelona.

Al costat del riu Llobregat ia la comarca del Berguedà, s’alça Puig-Reig, un lloc que va començar sent res més que unes poques cases al costat del castell i que, gràcies a la industrialització, va patir un avanç important.

Prepara’t per a una escapada mogudeta; Puig-Reig ofereix molt a veure i molt a fer, i tot val la pena!

Què veure

Tan llarga i important és la història de Puig-Reig com la llista de coses a veure. Comença pel nucli principal, on la història medieval està increïblement ben conservada, per després anar descobrint petits tresors al seu voltant

 • Castell de Puig-Reig: Se li suposa el seu origen sobre l’any 907, ja que és llavors quan es fa un primer esment d’aquest. Va ser propietat de la família vescomtal del Berguedà, posteriorment de l’Ordre Templera i, després de la seva desaparició, de l’Orde Hospitalari. Avui dia pertany a una família a la qual aquest li va lliurar al segle XVIII, i que l’ha adoptat com a segona residència, de manera que el seu estat de conservació és excepcional.
 • Església de Sant Martí: L’actual edifici, del segle XII, s’alça sobre l’antiga església preromànica que datava de l’any 907, igual que el castell. Va patir una important restauració en 1956, ja que va ser cremada durant la guerra civil perdent-se els retaules barrocs. No obstant això, aquesta restauració va permetre la troballa de pintures murals amb motius marians que són úniques a Catalunya.
 • Periques: Situada als afores del poble trobaràs una petita ermita del segle XII construïda pels Templers. Podràs visitar l’interior ja que es troba molt ben conservada. La fortalesa, que va servir d’habitatge per a ells, així com de masia, és avui dia un emplaçament que es pot llogar per a casaments i altres esdeveniments.
 • Pont de Periques: Construït també pels Templers entre els segles XIII i XIV és d’estil gòtic i creua el riu Llobregat.
 • Sant Sadurní d’Fonollet: Situada en una altra petita població a prop del nucli de Puig-Reig, trobem aquesta petita església les primeres notícies són de l’any 1167.
 • Castell de Merola: Es tracta d’una torre de vigilància, de la qual avui queda només una banda, que troba el seu origen sobre el segle XI.
 • Església de Sant Marçal: Ens trobem amb un edifici del segle XI que encara avui dia segueix en funcionament; en el dia de Sant Marc es fa una popular processó des de Puig-Reig.
 • Sant Andreu de Cal Pallot: Aquesta església romànica del segle XII es troba en pitjor estat de conservació, atès que, l’any 1975, una tempesta va esfondrar parcialment el campanar i va causar altres desperfectes. A l’interior podràs gaudeixes de la seva decoració mural, del segle XIII, que va ser restaurada el 1985.

Què fer

Tant si vas en família, com si el teu és més una escapada amb amics, estem segurs que en la següent llista trobaràs l’activitat que vagi amb tu 100%.

 • Senderisme: Hi ha dues rutes, d’uns 90 minuts, que et recomanaran fer a Puig-Reig: la de Cal Marçal al Turó de la Senyera i la de Cal Marçal – El Castell – Església de Sant Marí.
 • Festa dels Templers: Sent una zona tan relacionada amb ells no era d’estranyar que se celebrés una festa semblant, que ja va per la edició número 11. La celebren al juny, així que, si tens la sort de visitar la zona a l’estiu , ja saps el que t’espera!
 • Excursió a la Vall de Merlès: Si visites Puig-Reig amb bon temps no deixis de visitar aquest vall. El rierol va ser nucli d’una petita població que vivia dispersa en masies i conforma un dels paisatges més bonics de la zona.
 • Centre Camadoca: Aquest centre està dedicat a la conservació de la flora i fauna de la zona. Organitzen a més moltes activitats i és l’activitat perfecta per anar amb nens.
 • Casa La Granja: En la línia de Camadoca, ens trobem amb aquesta granja que permet als grans i petits el contacte directe amb els animals. I no només compten amb animals típics en granges; també podràs veure (i tocar) serps, eriçons o iguanes.

El temps a Puig-Reig