Santa Maria de Besora

Osona
Santa Maria de Besora

Un castell destruït en la primera guerra carlina i una església en ruïnes, donen nom a aquest tros de passat situat a la comarca d’Osona.

Santa Maria de Besora uneix a la perfecció la història explicada a través de petites esglésies i el seu castell en ruïnes amb paratges naturals singulars.

Et portem una llista intensa de visites. Ull! Totes tenen en comú un emplaçament únic … corres el perill d’enamorar a primera vista!

Què veure

De ruïna en ruïna i tiro perquè em toca; tens també la teva dosi de visites a meravelles de la natura. T’oferim en aquesta llista un mix per a tots els gustos.

  • Ruïnes del castell de Besora i església de Santa Maria: Tots dos edificis es troben en un emplaçament privilegiat i envoltat de natura, per la qual cosa hauràs d’arribar a peu. Es creu que el castell data del segle X, al trobar en aquest segle el primer esment del mateix; va ser destruït en 1838 durant la primera guerra carlina. L’església, d’estil romànic, va ser fundada el 898.
  • Ermita de Sant Moí o Sant Mus: D’origen incert, es creu que pot datar del segle X; sens dubte és d’origen medieval. Conta la llegenda que Sant Moí era un ermità sord, que dedicava la seva vida a resar i a fabricar suecs que deixava en el camí per als pelegrins. En morir, els voltants de l’ermita es van omplir de lliris blancs i, en veure els pastors que Sant Moí ja no hi era, van deduir que els àngels se l’havien portat al Cel.
  • Ermita de Sant Salvador del Prat: Una altra ermita d’origen desconegut. Per la seva arquitectura es tradueix que és de l’època romànica, tot i que presenta modificacions que van haver de ser realitzades posteriorment. Forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
  • Salt del Mir: De visita obligada, aquest salt d’aigua té uns 35 metres d’alçada. El – trobaràs a hora i mitja de camí, a peu, des de Santa Maria de Besora.
  • Serra dels Bufadors i Bufadors de Beví: Un paratge natural molt curiós, ja que es tracta d’unes esquerdes al terra per on surten corrents d’aire. L’envolta, a més, uns grans blocs de roca i una flora especial. Un lloc sense dubte, dotat d’una especial màgia.
  • Les Baumes dels Ferrers: Es tracta d’una gruta excavada de forma natural a la roca. Habitualment aquestes eren habitades per camperols.

Què fer

¿El més important? Gaudir de l’entorn. Després, a més, pots viatjar a l’Edat Mitjana si et ve de gust, ¡el tren només surt els Divendres Sants!

  • Senderisme: Aprofita l ‘ “excusa” de visitar les zones naturals de Santa Maria Bisaura per gaudir d’un dia de caminada a l’aire lliure. Hi ha diverses rutes que connecten els seus paratges més emblemàtics, tria la teva!
  • Mercat Medieval: Si tens opció de visitar el municipi per Setmana Santa podràs gaudir de l’únic mercat medieval que es celebra al territori de Besora. Cada Divendres Sant, des de fa 16 anys, celebren aquesta festa que va des demostracions d’oficis (com cisteller, rajoler o joier) fins a la recreació d’una casa de camp antiga; passant per activitats lúdiques per a tota la família.

El temps a Santa Maria de Besora