Top destinacions per veure art urbà a Catalunya

Top destinacions per veure art urbà a Catalunya

L’art urbà o art de carrer cada vegada cobra més importància i cada vegada és reclam per a més turistes. Com no podia ser menys, a Catalunya podem trobar diferents llocs per poder veure aquest tipus d’art. Per això, a l’entrada d’avui us mostrarem un TOP de les destinacions més interessants per veure art urbà a Catalunya.

Parlarem sobre cadascuna de les principals províncies de Catalunya i t’explicarem què pots veure a cadascuna d’aquestes ciutats i com és l’art urbà a cadascuna.

T’ho perdràs?

Què és l?art urbà?

Com hem comentat, l’art urbà, també pot ser conegut com a art de carrer. És l’art que podem trobar als carrers de les diferents ciutats. Hi ha persones que pensen que l’art urbà és el mateix que els grafits, però no.

L’art urbà són obres d’art que solen tenir l’objectiu de comunicar alguna cosa a través de dibuixos a les parets dels edificis de les ciutats. Com a dada a destacar, ens agradaria esmentar que La Bañeza (Lleó) és la ciutat europea amb més elements d’art urbà per metre quadrat. Això ens indica que la península ibèrica és pionera i focus d’aquest tipus d’art.

Barcelona

Tant a Barcelona, ​​com a les ciutats del voltant us podeu trobar amb diferents elements de l’art urbà. A més, cal tenir en compte que l’art urbà ha estat present a Barcelona pràcticament des de l’inici dels temps. Tot i que han cobrat més importància des de la dècada dels 80.

Les obres que podem trobar a la ciutat són tant persones conegudes com artistes anònims. Algunes de les més conegudes són: dibuix d’una casa a l’avinguda de Vallcarca, dibuix de Gaudí mirant un record de la Sagrada Família al carrer Còrsega, dibuix d’un globus al centre okupa de la Carboneria, mural d’Hyuro a Ciutat Vella , etc.

Avui dia, hi ha llocs de la ciutat habilitats perquè la gent hi pugui pintar i d’aquesta manera no pinti en façanes emblemàtiques. Es busca trobar un equilibri entre la preservació de façanes i aquest tipus d’art de carrer.

Girona

A Girona, l’art urbà comença a assolir importància a finals dels 80 i principis dels 90. Zozen Bandido, per exemple, va ser una de les primeres persones que va començar a crear aquest tipus d’art als carrers d’aquesta emblemàtica ciutat.

Una cosa a destacar és que hi ha un festival anomenat Milestone Project que se celebra als carrers de Girona i que té com a objectiu que els carrers de la ciutat siguin murs perquè la gent pinti i pugui mostrar el seu art a la societat. Això fa que molts dels carrers estiguin marcats amb l’art de carrer i que comuniquin el que els artistes ens volen comunicar.

Aquest festival d’art urbà que se celebra a Girona té com a objectiu desenvolupar, exposar, connectar i produir art i pensament als carrers de la ciutat.

Vagis on vagis, en aquesta ciutat podràs trobar obres per tot arreu. Si n’haguéssim de destacar alguna, destacaríem les obres dels artistes següents: Okuda San Miguel al carrer Caterina Albert i Elian Chali al mur de Plaça Espanya.

Una altra cosa a tenir en compte és que, encara que esmentem la ciutat de Girona, hi ha pobles de la província que també tenen força elements de l’art urbà com, per exemple, la localitat de Palafrugell.

Tarragona

És una altra de les ciutats que té més espai per a l’art urbà. És més, Polígon Cultural ha manifestat que a la ciutat de Tarragona hi ha més de 100 peces d’art de carrer. Podem trobar les obres repartides al llarg de tota la ciutat.

Tot i que, com hem comentat, hi ha un munt d’obres creiem que les més destacables són les següents: mural de l’artista Carles Arola situada a la plaça dels Sedassos, mural de la plaça de l’Oli. Estació central d’autobusos de Tarragona i mural Color Zone realitzat per diferents pintors al pont de la Petxina.

És important destacar que a Tarragona també hi podem trobar festivals i fires d’art urbà on es pinten murals i es conserven durant anys els més vistosos.

Penelles i Lleida

Aquesta ciutat també ha estat capital de l’art urbà gràcies al festival Lleida Pot Fest que se celebra durant diferents dies del mes d’abril. Durant els dies que se celebra diferents artistes pinten murals gegantins i, a més, es fan altres activitats relacionades amb l’art urbà.

A més de la ciutat, és molt conegut el poble de Penelles, ja que és conegut com el poble dels murals i els grafits. L’ajuntament convida cada any a diferents artistes perquè vagin creant obres d’art a les façanes dels principals edificis de la localitat. Aquí també se celebra el Gargar Festival de Murals i d’Art Rural.

A Penelles els murals més famosos són: llop d’ulls verds de la façana del bar Lo Xaragall i el mural de KinMx.

Segueix-nos:

És important esmentar abans d’acabar, que si veuràs qualsevol d’aquests murals, ajudis a preservar-los i que no pintis a sobre. Algunes persones es dediquen a pintar damunt dels murals d’altres, fent malbé la pintura original.

Així mateix, també et recomanem que, abans de pintar en alguna façana, t’informes de si ho pots fer o no. En la majoria dels casos l’art urbà es considera vandalisme amb la consegüent sanció.

Fins aquí el TOP de les destinacions més interessants per veure art urbà a Catalunya. Encara que haguem esmentat les principals ciutats, també hi ha pobles de Catalunya on podràs veure art de carrer. En cas que t’hagi agradat aquesta entrada del bloc, pots accedir a la següent “pobles de postal al pirineu català”. Una altra cosa que podràs fer si t’agrada el nostre contingut, és seguir-nos a les nostres principals xarxes socials:Facebook Instagram.

Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya