La Setmana Santa se celebra en casi tots els llocs del món i Catalunya no iba a ser menys. Amb motiu d’aquesta festa anual, a l’entrada de avui vam parlar sobre les diferents tradicions de Setmana Santa a Catalunya.
Us expliquem amb detall amb l’objectiu de que puguis ser partícip d’elles.
Mona de Pascua
Encara que aquest conegut postre se come en casi tota España, en Cataluña i, en general, en tot el mediterráneo té un significat especial. La tradició dice que és el padrino el que té que regalar la mona al seu ahijado el diumenge o llunes de pascua després d’haver fet una missa.
Hoy en dia podem trobar mons als supermercats de pràcticament tot el país durant les setmanes prèvies a la Setmana Santa. Incluso hay pastelerías que participaran en concursos amb l’objectiu de guanyar el premi a la millor mona de pascua de l’any.
És important tenir en compte que hi ha diferents tipus de mones. La més coneguda en el territori català és la que està hecha de bizcocho, en forma redonda, i coberta de crema catalana o xocolata. Asimismo, por encima de suele tener huevos o figuras de chocolate y adornos como: Així mateix, per sobre de sol tenir ous o figures de xocolata i adorns com: plomes, figures de pollastres, etc. regalar. Això sí, com a màxim poden ser 12 ous.
A més de la mona de bizcocho, segurament s’ha vist en els supermercats i pastisseries figuras de xocolata que representen algun personatge conegut. Per ello, podem trobar mones de: la patrulla canina, Peppa Pig, Piratas del Caribe, Frozen, etc. Aquestes figures de chocolate també són considerades mones de pascua.
Un altre aspecte a destacar és que, encara que en els últims anys les mones dolces han guanyat el terreny, el cert és que també existeixen les mones salades. Aquestes mones estan adornades amb embutidos com: llargues, xoriços, etc.

Danza de la muerte en Verges
És una altra de les tradicions més conegudes de la Setmana Santa catalana. Aquest acte té lloc la nit de Jueves Santo en la localitat coneguda de Verges. Verges, com hem comentat en altres ocasions, és una localitat que pertany a la comarca del Bajo Ampurdán. Esta comarca, a la seva vegada, està situada a la provincia de Gerona.
Per arribar fins a Verges pots fer-ho en cotxe a través de l’autopista AP-7 o en transport públic. Si vols ir en transport públic, et recomanem que cojas un tren amb direcció Palamos, que et baixes a l’estació de Flaça i que després tomes un autobús a la direcció Figueres i et baixes a la parada de Verges.
Una vegada allí podràs gaudir d’aquesta dansa de la mort en les inmediacions de la calle Caragols. Encara que cada any s’efectua a una hora diferent, començarà quan cae la tarda amb la processó de gestors.
Esta danza és un baile que es basa en la tradicional “danza de la muerte”. Esta danza en la que es basa és un baile que hacía en diferents parts d’Europa. La que es realitza en Verges, és tan important i coneguda perquè el resto de danses que es realitzen en altres llocs d’Europa, han estat perdent amb els anys. Per lo que és una de les úniques danses ancestrals macabres que queda.
En Verges la danza de la muerte es realitza de la següent manera: cinc persones disfrazades d’esqueleto saltan i bailan al ritme d’un tambor. A més, aquestes persones son il·luminades amb torxes. Cada esqueleto té un objectiu: “capdanser” guia el baile y lleva una guadaña grande, “banderer” lleva una bandera negra, otro lleva un reloj y, finalmente, los dos restantes llevan platillos con cenizas.
És rellevant ressaltar que és una festa tradicional d’interès nacional i que és coneguda a nivell internacional.




Tradició de les palmes
Si has estat alguna vegada a Catalunya i has ido a un supermercado o floristería durant els dies anteriors o durant la mateixa Setmana Santa, t’hauran donat compte de que venguin una espècie de palmes o palmes de color groc i que poden estar adornats amb lazos.
Recordem que, com hem comentat abans, la tradició diu que és el padrí el que ha de regalar la mona de pasqua al seu fillol. Doncs bé, en aquest cas és la padrina la que ha de regalar el palmell a la seva fillola o el palmell a la seva fillola. És a dir, depenent del sexe del fillol, el regal serà un o altre. A més, les palmes que es regalin a les noies, solen ser més petites, però estan millor adornades amb llaços, caramels o joguines inclosos.
Esta tradició es realitza durant el Domingo de Ramos i el que es pretén recordar l’entrada de Jesús a Jerusalén.




Buñuelos de cuaresma
També és una tradició molt coneguda. La tradició de los buñuelos empieza amb la primera lluna plena de la primavera i acaba amb l’últim dia de la Setmana Santa. Dependiendo de la región de Cataluña, es realitza d’una manera o altra.
Els ingredients principals són: llet, aigua, sucre, farina, mantega i ous. Es barreja tots els ingredients i s’obté una massa que s’ha de fregir en oli molt calent. Depenent de la zona on s’ha de donar una forma diferent i afegir-hi algun ingredient.




Síguenos:
Això ha estat tot sobre les diferents tradicions de Setmana Santa a Catalunya. Encara que hem comentat les més conegudes a nivell nacional e internacional, hi ha moltes més: comer bacalao, realitzar calçotades, la Pasión de Cristo de Cervera, la Pasión de Nazaret de Molins de Rei, la passió de Esparraguera, el Via Crucis de Sant Hilari, etc.
Si us ha agradat aquesta entrada, us recomanem que visiteu la nostra entrada titulada “dóndeu gaudir de la primavera a Barcelona ciutat”. A més, si voleu estar al dia de totes les nostres publicacions, podeu seguir-nos a les xarxes socials: Facebook | Instagram.
Troba la teva casa rural a Catalunya! Us ajudem!
Somrurals | Tu casa rural a Catalunya