Alt Penedès

Alt Penedès
Alt Penedès

Existeix a Catalunya una comarca coneguda per conjunts arquitectònics que es remunten a l’Edat de Ferro i alhora, pels seus edificis modernistes, que alberguen un dels millors caves del món.

L’Alt Penedès, una de les quatre comarques en què es va dividir Penedès l’any 87, compte, ni més ni menys que amb 27 municipis, dels quals tots i cada un d’ells té alguna cosa que aportar.

Com sabem que això, en lloc d’ajudar-te a desconnectar a la teva escapada pot ser una cosa que et resulti un tant estressant, en Somrurals hem decidit donar-te uns consells sobre el que no pots deixar de veure a l’Alt Penedès.

Això sí, la nostra recomanació número u és que et reservis tot un dia per degustar els seus vins i caves. Si no, no podràs dir que has estat a l’Alt Penedès!

Què veure

Cinc són les recomanacions que et fem des Somrurals. Així que, posa a punt el teu cotxe i prepara’t per a una ruta d’aquestes que no s’obliden.

  • Basílica de Santa Maria a Vilafranca del Penedès: Com no podia ser d’una altra manera, vam començar la visita a la capital de l’Alt Penedès. Aquesta basílica va començar a construir-se en 1285, sobre el que havia estat una antiga capella documentada al segle 10. Encara Vilafranca té molt a oferir, has de apuntar aquesta basílica amb una visita obligada.
  • Conjunt monumental del Castell d’Olèrdola a l’Espai Natural Protegit d’Olèrdola: Format pel propi castell, aixecat pels ibers o l’Església de Sant Miquel, d’origen medieval, forma un dels conjunts més interessants de la zona, ja que et permetran viatjar des de l’Edat de Ferro (es té constància que ja existia població en aquell moment en el lloc) fins a l’època medieval. Al Museu d’Arqueologia de Catalunya trobaràs el centre d’interpretació, per organitzar millor de la teva visita.
  • Sant Martí Sarroca: En aquest municipi de l’Alt Penedès has de fer un alt per visitar el castell i l’església de Santa Maria, que s’alcen a la part alta del turó de la Roca. Encara que es creu que els seus orígens són ibèrics, es té constància d’aquest conjunt arquitectònic des del segle X. L’església, en concret ha estat declarada monument historicoartístic per la Generalitat de Catalunya i disposa, a més, l’absis més ric de Catalunya i un dels millors del romànic europeu. No et saltis aquesta visita, Sant Marí Sarroca és un dels conjunts romànics més ben conservats de la geografia catalana.
  • Santa Margarida i els monis: El castell de Penyafort i el jardí botànic Molí de Foix són els dos reclams principals d’aquest municipi. El primer, amb origen al segle XII, va ser construït com a torre de defensa; el segon va ser un molí medieval localitzat a la vora del riu Foix i que avui dia, reconvertit en jardí botànic, permet gaudir de la vegetació de la zona i de Catalunya en general.
  • Sant Sadurní d’Anoia: No pots dir que has estat a l’Alt Penedès si no has visitats seus cellers. Per tot el municipi trobaràs els conjunts modernistes dels caves Codorniu o els Freixenet. A més, hi ha nombroses cellers familiars que també podràs visitar i que són tota una delícia.

Què fer

Rutes a l’aire lliure o visites a un dels museus vinícoles més antics d’Espanya; tot el relacionat amb el cava és bona idea a l’Alt Penedès.

  • Ruta del Cava: Al voltant de l’actiu més important del Penedès, el seu cava, s’organitzen nombroses activitats per a tots els gustos. Des de la típica ruta de senderisme, fins a visites a les diferents cellers en Land Rover; passant per rutes en bicicleta, o a cavall. Si el teu és gaudir de la natura de primera mà mentre tastos un dels millors caves del món, aquí tens activitats on triar!
  • El museu de la vinya: A Vilafranca trobaràs el Vinseum, un museu dedicat a la història del cultiu de la vinya i la producció del vi, emplaçat en un antic palau medieval que es va construir entre els segles XII i XIII. En ell, es realitza un recorregut per la història, el territori, els mites i tot el que cal saber sobre el món de la vinya. Per posar la guinda, la visita acaba amb una degustació a la taverna d’antic palau.
  • Viatge al modernisme: Una altra de les activitats que ofereix la capital de l’Alt Penedès i que es troben entre les nostres favorites és la Ruta Modernista. L’arquitectura de finals del segle XIX es troba molt present en aquesta zona de l’Alt Penedès i pots veure-ho amb els teus propis ulls gràcies a aquestes rutes preparades.

El temps a l’Alt Penedès

Relacionados