La Ruta del Cister

Tarragona
La Ruta del Cister

Una de les maneres més encantadores de conèixer tres dels monestirs més importants de la geografia catalana és, sens dubte, la Ruta del Cister. Aquesta denominació, creada el 1989, fa referència al fet que aquest sender recorre de manera circular la distància entre els monestirs cistercencs de Santa Maria de Vallbona de les monges, Santa Maria de Poblet i el monestir de Santes de Creus.

Un recorregut de somni emplaçat en el sender de gran recorregut GR-175, amb una dificultat que ve donada per la distància i per un petit desnivell, i que també pot ser recorregut amb bicicleta.

Sens dubte, una alternativa perfecta per gaudir d’uns dies lliures, ¡sense deixar d’estar en contacte amb la natura i la història catalana!

Què veure

En el recorregut que t’espera, trobaràs moltes visites possibles. No obstant això, anem a introduir als tres monestirs que seran l’eix de la teva recorregut, ¡i alguna sorpresa més!

 • Santa Maria de Poblet: Aquest monestir, un dels més grans d’Europa, és des de l’any 1991 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Trobaràs que el seu nivell de conservació és molt alt, ja que gairebé totes les construccions originals es troben encara en peu. No només és el més gran de la Ruta del Cister, sinó que és l’únic masculí que conserva encara una comunitat de monjos.
 • Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet: Mentre vagis arribant al monestir ho aniràs veient, però els voltants de Poblet mereixen la pena una parada. Nombroses fonts, diversos miradors i fins a un pou de gel. Aquest paratge natural no té desperdici.
 • Santa Maria de Vallbona de les Monges: A la comarca de l’Urgell, trobem aquest monestir, únic femení de la ruta, les primeres notícies daten de meitats del segle XII, i que constitueix un exemple de la transició romànic-gòtica. La seva comunitat de monges ha estat en funcionament durant més de 850 anys i podem considerar-lo un clar exponent de la importància de la dona en l’època medieval.
  A més de visitar-lo, podràs fer nit al monestir gràcies a la seva hostatgeria, que segueix activa avui dia. Podràs dormir en un edifici que en 1931 va ser declarat monument històric-artístic.
 • Monestir de Santes Creus Monument nacional des de 1921, aquest monestir va ser el panteó real per Pere III d’Aragó i el seu fill, Jaume II. Aquest costum va ser imitada per nobles de la zona fins 1340, amb la instal·lació del nou panteó al monestir de Poblet de mans de Pere el Cerimoniós.
  Datat al segle XII, aquest monestir t’oferirà tombes reials i acolorides vidrieres que et transportaran diversos segles enrere.
 • La Sala Gòtica de Ca Sagarra i el Refugi Antiaeri de la plaça del Blat: Un salt en la ruta per conèixer un museu dedicat a explicar una part important de la història del Valls succeïda entre 1931 i 1979.
 • Convent de Santa Anna a Alcover: Fundat el 1582, es troba situat als afores d’Alcover. Actualment s’utilitza per a temes culturals i és conegut com el Convent de les Arts.

Què fer

Ja en els propis monestirs podràs gaudeixes d’activitats que no veuràs en cap altre lloc: a Santa Maria de Poblet ia Santa Maria de Vallbona de les Monges podràs escoltar la les oracions de monjos i monges. Però a més, la Ruta del Cister ofereix activitats per a tots els gustos.

 • Licoturismo: Si ets amant dels licors, aquesta activitat t’encantarà. Podràs accedir a les instal·lacions d’elaboració mitjançant visites guiades, així com a l’hort a on cultiven les matèries primeres. La cirereta del pastís la posa un tast dels licors artesanals. A més, si vas amb nens, no hauràs de deixar aquesta activitat fora del planning: per a ells es realitza un tast de xocolates ¡no podran dir que no!
 • Bicicletes BTT: Per aquells més avançats en l’esport, poden recórrer la ruta en bici. Trobaràs que no cal que portis la teva, podràs llogar-!
 • Equitació a la Ruta del Cister: Si ets amant dels cavalls, o vols iniciar-te, la teva visita a la Ruta del Cister pot ser el moment perfecte. Trobaràs diversos centres d’equitació a on ofereixen classes i experiències a partir dels cinc anys.
 • ¡Golf a la ruta! Que direm, fins i tot una parada per jugar a golf podràs fer a la ruta. Unes instal·lacions amb camp de pràctiques, botiga i escola de golf i cafeteria.