Valls del Pirineu

Valls del Pirineu

El pirineu català és un dels grans atractius de Catalunya, ja que hi podem trobar diferents elements paisatgístics que podem visitar durant tots els mesos de l’any. En aquesta entrada parlarem sobre un d’aquests elements, en concret, sobre les millors valls del Pirineu català.

Una vall, com ja sabràs, és una plana que està entre muntanyes i als pirineus, en haver-hi moltes muntanyes, també hi ha moltes valls. Això sí, encara que et mostrarem els més visitats o més coneguts n’hi ha molts més.

Parlarem sobre on són, com arribar-hi, què fer per la zona, llocs d’interès propers, etc.

T’ho perdràs?

Vall de Bohí (Lleida)

És un dels més bonics de tot Catalunya. A més, en limitar amb Aragó, podreu visitar llocs d’aquesta altra comunitat autònoma. Per arribar fins a la vall de Bohí et recomanem que ho facis amb cotxe a través de la N-230 o de la C-1412b. Encara que també pots arribar amb autobús, ja que ALSA opera algunes línies aquí que arriben fins a la localitat de Tahull.

Aquesta vall, també és coneguda com a vall de Noguera de Tor, pel riu que banya la zona. La comarca a què pertany és la d’Alta Ribagorça. Podràs visitar aquí diferents rius com el ja esmentat Noguera de Tor i altres com Durro o San Martín. També hi ha diferents llacs, becs i nuclis de població: Tahull, Bohí, Coll, Erill la Vall i molts més.

Quant a què visitar, a més dels rius i llacs, tenim la coneguda ruta de les esglésies romàniques. Són esglésies que estan considerades com a part del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La més coneguda de totes és la de Sant Climent de Tahull.

Hem esmentat tant aquesta vall com les seves esglésies romàniques en diferents ocasions, ja que ens sembla un dels llocs més atractius per visitar si ets per aquesta zona.

Vall d’Aneu (Lleida)

Si la vall anterior limitava amb Aragó, aquesta és molt a prop de la frontera amb el país veí, França. Per arribar-hi pots fer-ho per carretera a través de la C-13 i després de per la C-147. Així mateix, també podràs arribar amb autobús, ja que ALSA opera una línia que arriba fins a Esterri de Aneu.

Aquesta vall és considerada una subcomarca de Pallars Sobirá. Està entre altres valls com, per exemple, la vall d’Aran, la vall de Bohí i la Vall de Cardós.

En aquest cas, el més conegut de la zona són el riu Noguera Pallaresa i els diferents barrancs que podrem trobar, a més, dels llacs i els boscos de coníferes i pins.

La localitat més coneguda de la zona és la d’Esterri d’Àneu on se celebra un mercat conegut a tota la zona. Tot i així, també hi ha altres pobles com: Alt Aneu, Espot, Berrós o Jussà.

Part del parc nacional d’Aigüestortes i Llac de Sant Maurici és aquí.

Vall d’Aran (Lleida)

Si el primer que hem esmentat creiem que és una de les més boniques, la Vall d’Aran, sens dubte, és la més coneguda de totes gràcies a que és una de les destinacions turístiques preferides de moltes persones per fer esports d’hivern.

En el cas que vulguis arribar fins aquí et recomanem que ho facis a través de les carreteres següents: C-16, A-2 o N-230. Com la vall anterior, es troba fent frontera amb França.

És important tenir en compte que per si mateix és una comarca històrica i que té 9 localitats diferents: Arres, Bausen, Bossòst, Es Bòrdes, Canejan, Les, Naut Aran, Viella i Mijaran i Vilamòs. Tot i que aquests pobles tenen altres termes municipals i en total la comarca està formada per 33 municipis.

Si voleu visitar alguna cosa a la zona, us recomanem que visiteu l’església de Sant Miquel que podreu trobar a la localitat de Viella o l’església de Santa Maria de la localitat d’Artiés. També us recomanem visitar el llac major de Colomers i la muntanya Besiberri Nord (entre la vall i la comarca d’Alta Ribargorça).

Vall de Tor (Lleida)

Aquesta vall és punt de partida de diferents rutes que tenen com a destinació Andorra, ja que Tor, el municipi que dóna nom a aquesta vall, fa frontera amb el principat d’Andorra, per això sol ser un gran atractiu turístic per a gent. A més, com t’imaginaràs, també és molt a prop de França. Podríem dir, per això, que és un lloc estratègic si volem visitar llocs de diferents països.

Fins a aquesta vall podràs arribar a través de l’A-2, la C-1412b o la C-13. Utilitzeu la carretera que utilitzeu, és molt fàcil d’arribar amb cotxe. La localitat que dóna nom a la vall és al bell mig del parc natural de l’Alt Pirineu.

La localitat està just sota una muntanya que es diu “Roc de Sant Pere”. Si esteu per la zona, a més de visitar la vall, us recomanem que visiteu l’església de Sant Pere, les restes de l’església romànic de Sant Pere de la Força i la capella de Sant Ambròs de Tor.

Una altra dada curiosa, és que la localitat de Tor pertany a la comarca de Pallars Sobirá i que només té 17 habitants. Això sí, pertany al municipi espanyol d’Alíns i est té 280 habitants aproximadament.

Segueix-nos:

Les que t’hem mostrat són les valls més conegudes del Pirineu de Catalunya. Tot i així, n’hi ha molts més com, per exemple: Vall d’Aiguamoix, Vall de Camprodon, Vall de Vall d’en Bas, Vall d’Esterri de D’Aneu. En el cas que aquesta entrada us hagi resultat útil, us recomanem que llegiu la següent: “els millors plans per fer a l’hivern amb nens a Catalunya”.

A més, si no et vols perdre cap de les nostres publicacions pots seguir-nos a qualsevol de les nostres xarxes socials, a continuació, et deixem els enllaços per poder-ho fer: Facebook | Instagram.

Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya