El Montseny

Montseny
El Montseny

El nom originari del parc del Montseny en llatí és “Mont Signus”, el significat textual seria “muntanya senyal” fent referència a la seva funció de element orientatiu que servia per les localitats properes.

Els humans han estat presents al parc des de la prehistòria fins a l´actualitat, aquí trobem restes arqueològiques d´una gran part de les èpoques i civilitzacions que han passat per Catalunya.

1. – Prehistòria: (3.300 aC) restes de destrals i eines manuals.

2. – Període Ibèric: (450-200 aC) poble que es va endinsar al interior del parc natural i es va assentar a les muntanyes. Alguns dels seus llegats són el castell del turó en Montgròs al Brull.

3. – Període Romà: la seva principal impremta son les edificacions, entre les quals podem trobar la Vila Romana de Can Tarrés.

4. – Edat Mitjana: període amb presència humana més destacada. Increment de l´aprofitament dels seus recursos del parc i nombroses construccions.

Geologia

La geografia física del parc està diferenciada per dues parts per una banda el tipus de formacions rocoses i l´antiguitat de la seva configuració.

Al parc del Montseny podem trobar:

• El fris: materials rocosos amb una antiguitat compresa entre 550 i 300 milions d´anys. El formen principalment:

– Roques ígnies: procedeixen del refredament del magma de l´interior de la terra.
– Metamòrfiques: procedeixen dels diferents fenòmens d´erosió de l´escorça terrestre.

• La cobertura: antiguitat que va des de 300 milions d´anys fins a l´actualitat.

Formada principalment per roques sedimentàries. Aquestes formacions provenen de la erosió de la pròpia muntanya, on l´acumulació de diversos sediments dóna com resultat noves formacions rocoses.

Habitats

Els principals hàbitats que configuren el parc són:

• Boscos mediterranis: verdosos i ubicats a les zones més assolellades del parc. Els estius en aquesta zona són especialment càlids i secs, mentre que al hivern són moderadament freds. La freqüent explotació que s´ha fet dels arbres així com les posteriors reforestacions, han fet que sigui un dels hàbitats més joves del parc.

• Boscos centreeuropeus: clima més hostil d´aquesta zona en front dels boscos mediterranis, amb temperatures més fredes i ruixats abundants ofereixen un aspecte completament diferent. Trobem boscos amb arbres alts i robustos, el sotabosc per tant és pobre a causa de la poca lluminositat que deixen passar aquest. El nombre d´espècies animals és també menor a causa de les condicions climàtiques més extremes.

• Prats i landes: zona de majors contrastos del tot el parc. Elevades temperatures durant el dia i molt baixes temperatures durant la nit, aquestes condicions climàtiques dificulten l´existència d´arbres, predominen matolls i herbes

Vegetació

La vegetació del parc natural de Montseny està condicionada per la temperatura i la humitat de la zona, i la manera com aquestes interactuen entre si, donant fruit a una variada vegetació, amb singulars contrastos que varien en funció de l´altitud.

• Zones altitud baixa: Vegetació mediterrània configurada per alzines (bosc predominant al parc, ofereix un colorit verd al paisatge), sureres (poca vegetació de plantes i arbustos, per la seva configuració) i pins (ubicats a les zones més assolellades).

• Zones altitud mitjana: Vegetació pròpia de climes més plujosos com són els roures (un dels boscos més abundants del parc en el passat, però l´explotació de la seva fusta ha fet decréixer i actualment es troba distribuït de forma desigual ) i les alzines (confereixen una tonalitat verdosa a aquesta capa d´altitud).

• Zona altitud alta: a partir dels 1.000 metres podem trobar la vegetació pròpia dels entorns més freds. L´abundància d´arbres deixa pas als arbustos i matolls, la seva altitud no supera el metre d´alçada, contenen gran varietat d´espècies herbàcies.

Animals

El parc natural del Montseny, és especialment ric en diversitat d´espècies animals, moltes d´aquestes determinades pel caràcter boscós del parc, que ofereix l´entorn perfecte pel seu creixement. Les trobem agrupades en dos grups d´espècies.

• Espècies centreeuropees: ubicades a les zones més elevades del parc. Configurades principalment per la granota vermella, llangardaix verd, llebre o el liró.

• Espècies mediterrànies: a les zones més baixes del parc i per tant més boscoses. Podem trobar el senglar, la guineu, més d´una àmplia varietat d´amfibis.

Informació de contacte

L´oficina del Parc Natural del Montseny es troba situada en una masia de principis de s.XX, està rep el nom de masia Mariona.

Consta de dues plantes diferents on es situa la seu administrativa del parc. A la planta baixa a més es pot gaudir d´una exposició museística denominada ´´Univers Patxot´´, està recull temàtiques que van des del excursionisme, meteorologia a l´estudi de la masia catalana.

Horari: de dilluns a divendres de 9h a 16h
Direcció: Ctra 5119, Km 5/2 | Mosqueroles | 08470 Fogars de Montclús
Contacte: p.montseny @ diba.cat
Tlfn: 938.475.102

Enllaços d´interès

Rutes Montseny (Wikiloc)
Rutes Montseny (Oficial)
Mapa del parc (PDF)
Calendari Activitats
Excursions Montseny

Per realitzar turisme rural al Parc Natural del Montseny i visitar amb tranquil•litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d´allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Barcelona i cases rurals a Girona.

També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Fotos, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Instagram.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya