El Pedraforca

Berguedà
El Pedraforca

Al parc trobem rastres ben conservats de dos períodes històrics principals.

• Romànic: són nombroses les esglésies del període que podem trobar per tot el territori, tant en petites poblacions com en llocs aïllats.

• Medieval: el passat medieval del parc té a veure amb les presència dels comtes de Cerdenya, que utilitzaven els castells de Saldes i Gósol (les dues localitats més pròximes) per defensar el seu territori. Al voltant dels dos castells van néixer les localitats que trobem avui.

Geologia

La geologia del parc del Massís del Pedraforca, es divideix entre el mantell superior i el mantell inferior. L’estructura geologia del Massís del Pedraforca, és el punt que probablement suscita més interès al parc, degut principalment a la seva peculiar estructura geològica, forjada durant milions d’anys.

De manera que a l’hora de diferenciar els dos punts principals del parc parlarem del mantell superior i del mantell inferior (terme que es refereix a capa de la terra situada a 33km de profunditat). Fruit de les col · lisions de les plaques tectòniques fa entre 75 i 69 milions d’anys, acabo per emergir de l’interior de la Terra el territori que configura actualment el Massís de Pedraforca.

• Mantell superior: són els elements geològics concentrats en aquest punt els que confereixen l’aspecte rocós que es pot contemplar actualment en el punt més alt del parc. Els elements rocosos del parc es remunten 230 milions d’anys enrere.

• Mantell inferior: és dels dos el que té un origen més antic. Format per un tipus de roca sedentària de color blanquinós composta per argiles i calcita. El seu color fa que ressalti especialment sobre el relleu.

Habitats

Pel que fa als arbres, els exemplars més habituals que podem trobar són el pi roig, pi negre, el faig comú, l’avet i el roure martinenc. La major concentració d’aquests elements la podem trobar en la denominada Baga de Gresolet, es tracta del bosc del parc de major grandària i importància.

Les principals espècies d’arbustos que podem trobar són: el boix comú, ginebre rastrero i la boixerola. Distribuïts de manera desigual per tot el parc.

Destaca la singularitat de les espècies vegetals que s’han adaptat als terrenys més difícils i rocosos, especialment en els punts més elevats del parc.

Vegetació

La vegetació del Massís del Pedraforca, és molt variable en funció de l’altitud del parc en què ens trobem. El principal punt que marca aquesta diferència el trobem entre els 1.500 i 1.700 metres d’altura.

A sota dels 1.500 i 1.700 metres trobem, un clima de muntanya plujós. El grup de vegetació d’aquest punt rep el nom de Pis montà, aquí trobarem principalment el roure martinenc, entre altres espècies com l’avellaner o l’arç. A les zones més ombrívoles destaca l’hagi.

Per sobre dels 1.500 i 1.700 metres d’altitud trobem un clima de muntanya subalpina. Amb dos pisos de vegetació principals:

• Pis subalpí: (entre 1.700 i 2.300 metres) conformen la part del parc més verda, formada per boscos de coníferes, on abunden arbres alts i amb molts anys com avets o pins negres.

• Pis alpí: (a partir dels 2.300 metres) predominen els elements rocosos del parc, i no hi ha presència d’arbres. Tan sols podem trobar la presència d’algunes formacions vegetals que s’han adaptat al medi com l’orella de l’ós o la corona del rei.

Animals

Al parc del Massís del Pedraforca trobem una àmplia varietat d’espècies animals com mamífers, aus, amfibis i alguns invertebrats. Totes tenen en comú que estan adaptades al medi muntanyenc.

Entre els mamífers del parc destaca l’isard pirinenc, animal especialment sociable i amb un color de pell que canvia lleugerament en funció de l’estació de l’any en què ens trobem.

Les aus es poden trobar principalment en els boscos caducifolis. Destaquen el gall fer (hàbitats solitaris) i el picot negre.

Entre els rèptils i amfibis del parc, trobem la granota i el gripau comú a més de la salamandra. Formen part d’aquest grup algunes de les espècies més perilloses del parc com les colobres o l’escurçó europea.

Informació de contacte

Si busqueu informació addicional sobre el parc us podeu adreçar al centre d’Informació i Interpretació del Massís del Pedraforca.

Adreça: Pl Pedraforca, s / n – 08699 Saldes
Contacte: [email protected]
Tlfn: 93 825 80 46

Enllaços d’interès

Rutes Massis Pedraforca (Wikiloc)
Rutes Massís Pedraforca (Oficial)
• Rutes Massís Pedraforca (Itineraris Geològics)
Agenda d’Activitats
Mapa (PDF)

Per realitzar turisme rural al Parc Natural del Massís del Pedraforca i visitar amb tranquil • litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Barcelona.
També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Fotos, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Instagram.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya