Paratge Natural de Poblet

Poblet
Paratge Natural de Poblet

El paratge natural d’interès nacional de Poblet, és conegut pel monestir circense que acull Santa Maria de Poblet, i poc o gens sabem sobre la seva requiza natural.

L’origen del nom de Poblet el trobem en el seu patriomoni natural, els terrenys actuals rebien el nom de hortu populeti, o el que és el mateix horta envoltada per boscos d’àlber, l’ús del nom i el pas del temps han adaptat aquest nom fins el seu significat actual Poblet.

El parc ha estat ocupat des de l’època medieval, quan en un primer moment els religiosos del monestir duien a terme un aprofitament equilibrat dels seus recursos. Posteriorment amb les desamortitzacions es va començar a estendre un ús privat i descontrolat del parc, danyant la seva imatge i portant amb si la desaparició de molts dels seus arbres.

La situació es va poder contrarestar a temps gràcies al Catàleg de Forests d’Utilitat Pública (1862). Avui dia el parc rep la catalogació de Paratge Natural d’Interès Nacional (1984).

Paisatge

Situat entre la Serra Prelitoral i la Depressió Central Catalana, això provoca desnivells que poden arribar als 700 metres, creant un paisatge de pendents espectacular.

El paisatge del parc forma el marc perfecte i únic per al monestir de Poblet.

Habitats

Alguns dels hàbitats del parc han estat catalogats d’interès comunitari, principalment els forestals, que són els predominants. Aquests són els més destacats:

· Els boscos de roure reboll, carresqueño i pubecense
· Els boscos de pinassa
· Els boscos de castanyers
· Els boscos de teix
· Alzinars amb roure i pi.

El bosc més destacat és el dels roures.

Vegetació

La comunitat vegetal més destacada del parc és la de la roureda de roure reboll, una espècie única al territori català i que només podem trobar en aquest parc.

Altres espècies vegetals que completen el paisatge del parc són el vern, el roure africà, el cirerer, la blada o l’auró blanc entre d’altres.

La varietat i nombre d’ambients forestals del parc, és sens dubte una de les seves riqueses.

Animals

Les presència dels animals al parc està concentrada a la zona de la muntanya de Prades.

Les espècies més comunes del parc són el senglar i la musaranya petita, entre els mamífers trobem la guineu i el cabirol

Pel que fa a les aus habiten el parc espècies com la àguila marcenca o Ágila real, a més d’aus diverses com els mussols o el falcó pelegrí.

Els rèptils es troben representats per la serp septentrional.

Informació de Contacte

PNIN POBLET
Centre de Documentació
Alberg de Joventut Jaume I
Ctra de les Masies, s / n
43440 l’Espluga de Francolí
Tel: 977 87 17 32
Fax: 977 87 1 gener
pnpoblet.dmah @ gencat.cat
Horari: De dilluns a divendres, de 9:00 a 14:00 h

Enllaços d’Interès

· Rutes Poblet (Oficial)
· Rutes Poblet (Wikiloc)
· Mapa del parc
· Activitats del Parc

Per realitzar turisme rural al Parc Natural de Poblet i visitar-lo amb tranquil · litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on es troba el parc, consulta les nostres cases rurals a Tarragona, pots visitar també totes les nostres cases rurals a Catalunya.
També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Imatges, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Twitter.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya