Delta del Llobregat

Barcelona
Delta del Llobregat

Es tracta probablement un dels parcs menys valorat per la població, la seva proximitat a Barcelona amb els seus nombrosos atractius, converteix el parc en un més que difícilment pot competir amb alguns dels encants de la ciutat. Però aquest fet no ens ha de permetre passar per alt la gran importància natural i biològica del parc.

Destaca el interès que susciten les aus aquàtiques. A mig camí entre el nord d’Europa i Àfrica el parc natural del Delta del Llobregat, és un punt on aquest tipus d’aus fa una parada en el camí en les seves rutes migratòries.

És el segon delta més gran en extensió de Catalunya. La presència humana al parc ha estat freqüent, podem trobar camps de cultiu a les rodalies que es beneficien de les condicions naturals i climatològiques favorables del parc.

Geologia

El parc té una extensió aproximada de 98km quadrats. La formació del Delta té el seu origen 18.000 anys enrere, encara que la major transformació s’ha produït durant els últims 2.300 anys, fruit de l’estabilització del nivell del mar, a partir d’aquí es va iniciar la veritable transformació del parc.

Habitats

El parc natural del Delta del Llobregat ens ofereix un paisatge variat, on trobem zones humides pròpiament dites, amb estanys i maresmes. Però per l’altra banda també trobem les pinedes litorals, els conreus, la platja, el riu i el mar.

El nombre hàbitats protegits del parc ens pot donar un cop de mà alhora de comprendre l’ interès natural que té el parc, amb un total de 20 hàbitats declarats d’interès comunitari europeu, i tres hàbitats que la qualificació especial d’interès prioritari, són els següents.

• Les llacunes costaneres amb vegetació hidròfila.
• Les dunes amb boscos de pi penyera
• Els aiguamolls àcids amb juncios

Vegetació

La vegetació del parc del Delta del Llobregat es beneficia del nombre d’hàbitats que trobem, això permet l’existència d’una àmplia varietat d’espècies vegetals.

Disposa d’una gran varietat d’orquídies que arriben fins les 22 espècies diferents. Un altre tipus d’espècies vegetals remarcables són les espècies pròpies de les condicions que es donen en els aiguamolls, a més de les espècies vegetals de caràcter més aquàtic.

En l’àmbit purament forestal caldria destacar els boscos de pi Piñero.

Animals

De la mateixa manera que succeeix amb les espècies vegetals, trobem una àmplia varietat d’espècies, gràcies als diferents i variats habitats que trobem al parc.

Les espècies naturals més notables del parc són les aus, com ja hem avançat prèviament, la ubicació del parc natural del Delta del Llobregat a mig camí en la ruta migratòria de les aus, que fan el recorregut des del nord d’Europa a Àfrica, afavoreix la seva presència, amb un total de 360 aus reconegudes.

El parc rep la denominació de zona especial de protecció per a les aus (ZEPA) concedida per la comunitat europea.

El segon grup d’animals amb major presència al parc són els mamífers amb un total de 29 espècies. El mamífer més comú és el conill, els ratolins domèstics i mediterranis, a més de diverses espècies de ratpenats.

L’últim grup és el format per rèptils i amfibis amb un total de 17 espècies. Les més comunes són la granota verda, la serp d’aigua i tortuga d’aigua ibèrica.

Informació de Contacte

Av Onze de Setembre, 73-75
08820 El Prat de Llobregat
Tel 93 479 32 01

Enllaços d’interès

Rutes Delta del Llobregat (Wikiloc)
Rutes Delta del Llobregat (Oficial)
Agenda Activitats 
Llocs d’interès

Per realitzar turisme rural al Parc Natural del Delta del Llobregat i visitar amb tranquil•litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Barcelona.

També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Fotos, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Instagram.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya