Els Aiguamolls de l’Empordà

Alt Empordà
Els Aiguamolls de l’Empordà

Els Aiguamolls de l´Empordà ocupen una àmplia franja litoral a la badia de Roses, separada pel complex turístic d´Empuriabrava.

Es troba ubicat a la comarca de l´Alt Empordà, al nord del territori català, ocupant una extensió de 4.731ha.

Declarat paratge natural d´interès nacional des de 1983. La necessitat de vetllar per la protecció del parc i evitar l´excessiva explotació de recursos ha estat una constant, ja que la seva ubicació en un lloc turístic mai l´ha beneficiat .

Fruit de la sobreexplotació va sorgir un moviment el 1976 per a la seva protecció, on es remarcava el risc en què es començaven a trobaven els últims Aigüamolls de l´Empordà.

Hidrologia

Parc de gran transcendència, sobre tot pel que fa referència als seus recursos hidrològics. Els dos rius que trobem aquí la Muga i el Fluvià són els que configuren en gran part l´aspecte del parc.

• Muga: té una extensió de 65 km quadrats a la zona més septentrional a la Plana de l´Alt Llobregat i la seva conca hidrogràfica s´estén per 854 quilòmetres quadrats. A les zones del riu més properes al mar trobem materials argilosos, a mesura que ens allunyem de la costa trobarem sòls fluvials profunds, formats per materials transportats.

• Fluvià: té una extensió de 55 quilòmetres quadrats, a la zona més meridional de la Plana de l´Alt Llobregat, la seva conca hidrogràfica és major que la de la Muga amb un total de 1.120 quilòmetres quadrats, la seva desembocadura es troba a la platja de Sant Pere Pescador. Les seves aigües són més salines i estan més mineralitzades que les de la Muga.

Habitats

Destaquen els hàbitats del parc que tenen una major proximitat amb el mar, on pot resultar difícil identificar els diferents marges on comencen i acaben els hàbitats. A més aquests canvien en funció de l´època de l´any en què ens trobem.

Al mateix parc trobem diferents reserves naturals que persegueixen la protecció i preservació d’hàbitats concrets.

• Reserva Natural Integral dels Estanys. Al nord del riu Muga.
• Reserva Natural Integral de les Llaunes. Al sud del riu Muga. Zona de llacunes entre el riu Fluvià i la Muga.
• Reserva Natural Integral III (Illa de Caramany). Illa a 2 quilòmetres de la desembocadura del riu Fluvià.
• Reserva Natural Parcial de l´Illa de Caramany. Situat al braç sud del Fluvià.
Aquestes diferents reserves conformen un total de 824ha sobre el total de 4.566ha que té el parc.

Vegetació

La vegetació característica i poc comú en comparació amb altres parcs de Catalunya que trobem aquí, està en gran manera determinada per alguns ambients extrems de la zona (elevats vents, entorn salí i llargues temporades de sequera són els més destacats) que han configurat una vegetació personal , amb algunes de les majors comunitats d´espècies vegetals que creixen en zones sorrenques i en zones salines.

Podem trobar diferents tipus de vegetació en funció de la zona en què ens trobem ::

• Zona maritimodunar: vegetació de platges, dunes i maresma litoral. En els arenals trobem una vegetació fragmentada. Tal com hem comentat abans, es tracta d´una vegetació adaptada als vents, la sequedat i l´entorn salí.

• Zones humides: vegetació especialment adaptada als ambients humits. Les trobem en dos ambients bàsicament, d´una banda la xarxa hidrogràfica principal i la zona corresponent als llacs.

• Els sembrats: conté la vegetació més variada i rica. Espècies adaptades a un terreny sorrenc.

• Cultius de regadiu: relacionats amb l´acció de l´home. El terreny permet el cultiu de gira-sol, blat de moro, pomeres i pereres.

• Els arrossars: el conreu dels arrossars es desenvolupa a tres zones: La Gallinera, Les Pastelles i Riumors. En el seu entorn podem trobar una rica vegetació humida, que creix allà on els arrossars deixen una escletxa per a aquesta vegetació.

Animals

Les diferents polítiques de protecció del parc han tingut un paper clau en la preservació i protecció de les espècies animals. Gràcies a aquestes polítiques el parc ha vist com les seves comunitats especialment les d´invertebrats i aus han experimentat un enorme creixement.

• Invertebrats: crustacis, papallones i libèl • lules principalment.

• Peixos: En el curs dels rius Fluvià i Muga trobem peixos com les carpes o les anguiles.

• Rèptils: tenen una presència notable, amb espècies molt diverses des sargantanes a tritons.

• Mamífers: de totes les espècies sobre las que s´han aplicat polítiques de repoblació més concretes. Destaquen la llúdriga i el turó.

• Aus: és la que té més importància donat el seu número i varietat, hi ha comptabilitzades un total de 328 espècies diferents. Es poden trobar des de comunitats que arriben als 2.000 exemplars a grups més reduïts de fins a 250. Entre les espècies més reconegudes trobem les cigonyes, el martinet menut o les bandades de flamencs.

Informació de contacte

Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà
El Cortalet,
Ctra De Sant Pere Pescador km 13,6
17.486-Castelló d´Empúries
Tel 972 45 42 22
Fax 972 45 44 74
[email protected]

Enllaços d´interès

Ruta Aiguamolls Emporda (Oficial)
Ruta Aiguamolls Empordà (Wikiloc)
Visites Guiades Reservant
Agenda d´Activitats
Equipaments del Parc

Per visitar amb tranquil•litat i temps el Parc Natural dels Aiguamolls d´Empordà, et recomanem que visitis el nostre llistat de cases a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a girona.

També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Imatges, actualitat i notícies del món rural a Catalunya en Facebook | Instagram.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya

Alojamientos cercanos