La Serra de Collserola

Barcelona
La Serra de Collserola

Collserola és el parc natural de Catalunya, que disposa d’un major nombre d’activitats de lleure disponibles per als seus visitants. Podràs trobar algunes de les rutes a Collserola, en els enllaços del final de l’article.

Hi ha evidències de la presència humana al parc des de la prehistòria, principalment del poble iber, amb mostres com: El Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, el forn Ibèric o el poblat Ibèric de la Penya del Moro.

Posteriorment, i ja en època medieval, l’accidentat, agrest i desnivellat relleu va afavorir la construcció de castells per a la defensa dels seus habitants. Al llarg del parc podem trobar quatre castells: Penya del Moro, Castellciurió, castell del Papiol i Castell Fortí.

El recolliment que oferia el parc en l’època medieval, una mica allunyat de la ciutat, entre la naturalesa i les muntanyes, va impulsar l’aparició d’una singular espiritualitat que ha acompanyat sempre al parc de Collserola.

Els monjos i eclesiàstics trobaven aquí un espai tranquil i de recolliment. Fruit d’aquest creixent interès, proliferat nombroses ermites i esglésies com: Santa Margarida de Valldonzella, Sant Cebrià d’Horta, Santa Creu d’Olorda, Santa Maria de Vallvidrera, Santa Maria de les Feixes, La Salut de Sant Feliu de Llobregat, Tremp del Tibidabo, Ermita de la Salut, Ermita de Sant Adjutori

Geologia

El parc té unes dimensions aproximades de 11.100 ha, amb una altitud màxima que arriba als 512m.

La serra de Collserola està formada com a conseqüència dels moviments de l’escorça terrestre, que configura les formacions rocoses del parc, entre les quals trobem les ígnies i metamòrfiques.

Habitats

El parc natural de Collserola és especialment ric en hàbitats, podem trobar fins a 5 d’aquests clarament diferenciats, són els següents:

• Forestals: formats bàsicament per tres tipus diferents de boscos.
• Boscos de Pinares: compostos bàsicament per pi blanc de dens
sotabosc, on podem trobar alzinars.
• Boscos de Alzines: adaptat a les èpoques de sequera, el sotabosc és ombrívol i
trobarem escassa vegetació.
• Alzinar amb Robles: trobem aquestes dues espècies barrejades, amb predominança
dels roures

• Ribera: aquest ambient el formen la riera de Sant Medir, la riera de Vallvidrera i la Rierada, la riera de Sant Iscle i la Riera de Sant Cugat.

• Aquàtics: format pels espais aqüífers de Can Borrell i el de Vallvidrera.

• Matolls i Brolla: distribuïts al voltant de tot el parc.

• Prats: és la zona que més perjudicada s’ha vist per l’acció humana. És la zona més propera a Barcelona, fet que ha afavorit aquesta explotació humana.

Vegetació

Les espècies forestals més comuns del parc són les alzines, rouredes, pinedes i especialment el pi blanc.

En els ambients més humits la vegetació és completament diferent, aquí trobem espècies com l’arç blanc o el roldor. Segons ens aproximem a les zones d’aigua podem trobar espècies com la: gatelleda, salzeda, freixeneda, xopada i avellanar.

Els arbustos del parc estan representats per tres espècies principalment:
• Màquia: densa, de fulla perenne i una alçada no superior als 3 m d’alçada.
• La Garriga: alçada inferior al metre d’alçada, especialment denses impedint el pas dels raigs solars a través de vegetació i per tant el creixement en el sotabosc
• Brolla: ubicades en zones especialment seques i on la llum té gran presència. Pot aconseguir una altura de més d’un metre.

Animals

Dins dels animals, el grup amb més representació al parc de Collserola és el de les aus, amb un total de 130 espècies diferents. Algunes de les més visibles són les mallerengues, els pit-rojos i els coloms torcacs.

Al parc hi trobem mamífers, el més visible és l’esquirol, també trobem ratolins de camp, o els cada vegada més abundants senglars. Una altra espècie que es deixa veure molt poc és ara la ginesta, que tan sols fa acte de presència durant la nit.

Informació de contacte

Consorci del Parc de Collserola
Ctra de l’Església, 92. 08017 Barcelona. T: 932.803.552

Enllaços d’interès

Rutes Collserola (Wikiloc)
Rutes Collserola (Oficial)
Passejades Temàtics
Agenda Activitats
Zones d’Oci
Mapes

Per realitzar turisme rural al Parc Natural de Collserola i visitar amb tranquil•litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Barcelona.
També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Fotos, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Instagram.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya