Espai Natural de Les Guilleries

Osona
Espai Natural de Les Guilleries

A la comarca d’Osona hi ha un màgic lloc la seva situació privilegiada li permet ser mostra de paisatge mediterrani i, alhora, de l’eurosiberià o centreeuropeu.

Entre les seves característiques diferenciadores trobem diversos boscos d’alzinar, roureda i pineda convivint amb cingleres de roca viva i l’embassament de Sau, que va transformar el paisatge a l’inundar el poble de Sant Romà i del qual queda a la vista el seu campanar.

L’Espai natural de les Guilleries-Savasona és un dels 12 espais naturals protegits per la Diputació de Barcelona, ​​i un lloc que has de visitar almenys una vegada a la vida.

A tota la seva riquesa natural, que no és poca i sobre gaudeix d’una varietat gens menyspreable, hem d’afegir el valuós patrimoni històric-arquitectònic del que fa gala i que ens confirma el més que evident pas de l’home per aquest espai durant centenars d’anys .

En Somrurals anem a ajudar-te a prioritzar aquelles coses que no t’has de perdre dins d’aquest espai natural, i anem a suggerir-un seguit d’activitats per gaudir de l’entorn de forma més activa. Ens acompanyes?

Què veure

A més de naturalesa, l’Espai natural de les Guilleries-Savasona ofereix un patrimoni històric-arquitectònic de diferents èpoques i tipus que faran les delícies de qualsevol amant de la història.

  • El Casol de Puigcastellet: Ruïnes d’origen ibèric que corresponen a una població que, pel que sembla, va ser habitada durant poc més de 50 anys i data entre els segles III-II a.C.
  • Pantà de Sau: La visió del pantà, bella ja de per si, es veu encara més enriquida pel campanar de l’ermita de Sant Romà de Sau que emergeix de les aigües.
Pantà de Sau
  • Monestir de Sant Pere de Casserres: Monestir del qual es té constància des del segle XII. Actualment es conserva l’església romànica sencera, considerada una de les obres mestres del romànic català i la majoria de les dependències monàstiques i el claustre.
Monestir de Sant Pere de Casserres
  • El Salt de Minyona: Mirador que et permetrà tenir una de les millors panoràmiques del paisatge de l’Espai natural de les Guilleries-Savasona.
  • El Pont de Malafogassa: Encara que el seu origen és romànic, l’estructura actual data del segle XV. Formava part del camí ral de Vic a Girona.
  • Casa Museu Verdaguer: Antiga casa familiar on el poeta Verdaguer va passar els primers anys de la seva vida, aquesta casa és un dels museus literaris més antics de Catalunya, que va ser inaugurat el 1967 a Folgueroles. Els elements de la vida quotidiana del poble es barregen amb l’obra i vida de l’escriptor.

Què fer

  • Exposicions: L’Espai natural de les Guilleries-Savasona ofereix una quantitat d’exposicions, algunes permanents, gens menyspreables. Amb elles podràs veure des dels usos de l’aigua fins a descobrir l’espai natural més en profunditat.
  • Senderisme: Per gaudir de la natura que ofereix aquest espai natural, res millor que fer excursions a peu. A la pàgina oficial del parc, trobaràs informació sobre les diferents rutes, de diferent durada i dificultat. El millor és que, no només estan enfocades al gaudi de la naturalesa, moltes d’elles estan pensades per al gaudi del patrimoni arquitectònic i / o artístic. Tenen rutes adaptades a persones amb mobilitat reduïda i adaptades als més petits. Una activitat pensada per a tota la família!
  • Esports nàutics: Al llac de Sau podràs realitzar diferents esports nàutics, com piragüisme.
  • Bicicleta de muntanya: L’entorn de l’Espai natural de les Guilleries-Savasona és perfecte per a les rutes BTT. Només aptes per als més aventurers!

El temps a Les Guilleries

Excursions