Les Illes Medes, el paradís de la Costa Brava

Alt Empordà
Les Illes Medes, el paradís de la Costa Brava

El Parc Natural de Montgrí, Medes i Baix Ter està format per tres espais, que són els mateixos que li donen nom.

• Montgri: Correspon a la part emergida del litoral de les Illes Medes.

• Illes Medes: Comprèn la part emergida de les Illes Medes. El seu principal interès rau en la riquesa submarina, que es troba inclosa en el ZEPIM (protecció a nivell europeu de les aigües del mediterrani, de les zones amb un especial interès).

• Baix Ter: part que comprèn la zona corresponent als Aiguamolls del Baix Empordà.

Submergir-se en les Illes Medes i obrir els ulls, és descobrir un nou món ple de vida, amb una multitud de organismes que viuen el seu dia a dia aliens al que transcorre fora de les aigües.

La seva ubicació costanera i el interès d’aquesta zona des d’un punt de vista de l’explotació turística, van fer necessària una sèrie de proteccions per garantir la protecció del paisatge i dels ecosistemes existents davant del possible impacte humà.

Hi ha hagut iniciatives des del 1969 amb l’objectiu de preservar aquest espai del territori català, però no va ser fins arribat l’any 1983 que es va legislar per prohibir la pesca i explotació de recursos marins.

Posteriorment el 1992 es va afegir el Montgrí a les zones de protecció del parc, aquesta zona correspon a la part emergida en el territori de les Illes Medes, a més d’una part del aigüamolls del Baix Empordà (part corresponent al Baix Ter).

No és fins al 2010 que aquests tres espais unifiquen les seves normatives de protecció i actuació, constituint el parc tal com el coneixem avui dia, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Paisatge

El Parc Natural de Montgrí, Medes i Baix Ter amb una extensió total d’aproximadament 8.200ha, es troba emmarcat en un paisatge molt més gran.

Aquest paisatge és el constituït per la bellesa de la comarca del Baix Empordà, amb un paisatge mediterrani molt variat, això permet que puguem trobar entremesclat la bellesa dels boscos mediterranis amb les cales més diverses abocades davant del mar.

Des del Montgrí podem contemplar un paisatge, amb petites altiplans elevats que en cap cas superen els 350 metres d’altitud. La relació d’aquestes altiplans amb la costa és especialment accidentada donant lloc a tot tipus de cales, golfs, coves, pendents que fan que visitar aquest lloc sempre sigui un lloc on poder sorprendre’t i contemplar racons plens de bellesa.

Però sens dubte el paisatge més interessant i destacat del parc és el de les Illes Medes, format per set illots, situats aproximadament a 1 km de distància de la costa.

El més interessant d’aquests illots el trobem sota el mar amb una gran diversitat d’espècies marines a les quals hem d’afegir la bellesa de les parets submarines d’aquestes illes plenes de vida i colorit.

Habitats

El parc natural té protecció tant sobre els seus hàbitats terrestres com marins, encara que persegueix la preservació de forma molt concreta dels hàbitats existents a les Illes Medes.

Els hàbitats forestals del massís de Montgrí, estan dominats per la garriga i les pinedes de pi blanc. El cultiu d’aquesta zona està destinat principalment a les oliveres, sent un altre dels paisatges habituals de la zona.

A  la superfície terrestre de les illes Medes, trobem una vegetació d’arbustos i matolls així com herbes adaptades per a terrenys salins.

Si ens endinsem en les profunditats de les illes Medes trobarem sis hàbitats submarins d’interès destacat.

Aquests hàbitats fan referència inclouen des de les espècies vegetals submarines com les algues ben il•luminades i les algues de penombra, que tenen una funció bàsica a l’hora d’alimentar els éssers vius marins. Un altre hàbitat és el constituït per la gespa de posidònia, que serveix de refugi i aliment a una gran multitud d’espècies.

Pel que fa al relleu trobem la cornisa de trottoir (ocupa aproximadament el 75% de les illes medes, en els seus relleus i cavitats habiten crustacis, mol•luscs i cucs), i les coves submarines (en els seus racons i esquerdes habiten tot tipus d’espècies animals , sense presència d’espècies vegetals)

Finalment trobem el coral•ligen, potser l’hàbitat de major risc de la zona, que es troba a partir dels 15 metres de profunditat, destaca la presència del corall vermell.

Vegetació

En la vegetació terrestre de les illes trobarem flors d’una extraordinària raresa, fruit en part del caràcter salí de les illetes. Algunes d’aquestes rareses vegetals són les flors de mitja muntanya en ple mediterrani o plantes molt rares i concretes que només es poden trobar en els seus penya-segats.

La vegetació submarina com ja s’ha comentat prèviament en la informació dels hàbitats, està representada per les algues i per les fanerògames marines. La presència de les algues marines està condicionada per elements com la llum, la temperatura o els nutrients. En canvi les fanerògames, les trobem en les zones més sorrenques on les algues no poden créixer.

Animals

En les espècies terrestres destaquen les aus, d’una banda trobem les marines (marinete, gavià argentat) i per l’altre a les rapinyaires (falcó pelegrí, xoriguer comú).

L’accidentat relleu al costat del mar, beneficia l’aparició d’abundants coves, llar d’espècies com la ratapinyada de cova (la comunitat major de tot Catalunya) o el corb marí, una espècie que només es pot trobar en aquests ambients costat del mar.

Informació de contacte

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Passeig del Port, s / n
Espigó de Llevant
17258 L’Estartit
Tel: 972 75 17 gen
Fax: 972 75 20 abr
[email protected]
www.gencat.cat / parcs / illes_medes

Enllaços d’interès

Rutes Montgrí, Medes, Baix Ter (Oficial)
Rutes Montgrí, Medes, Baix Ter (Wikiloc)
Agenda d’Activitats
Mapes Parc
Activitats del Parc

Per realitzar turisme rural al Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter i visitar amb tranquil • litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Girona.
També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Imatges, actualitat i notícies del món rural a Catalunya en
Facebook | Instagram.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya