Muntanya de Montserrat

Barcelona
Muntanya de Montserrat

Històricament ha estat un dels llocs més representatius de la identitat catalana, associada amb la singularitat de les seves muntanyes i la defensa que s’ha realitzat sempre des del monestir de la llengua i cultura catalana.

El principal atractiu de les muntanyes a més de la curiosa forma de les seves muntanyes és  el monestir dedicat a la Mare de Déu de Montserrat construït al segle XI. Enclavament tant de monjos amb una vida recollida i reflexiva, com de pelegrins amb diferents propòsits per a la verge.

L’espiritualitat del parc la podem trobar en altres punts a banda del monestir, com les 13 ermites construïdes edificades al voltant del gran monestir. Nombrosos peregrins recorren les 13 ermites, els que ho aconsegueixen reben, l’anomenada indulgència, com a premi per la seva constància i devoció catòlica.

Geologia

Si analitzem detingudament la geologia del parc de Montserrat ens hem d’aturar, com no, en el grup muntanyós que li ha donat fama mundial i el converteix en un lloc realment únic.

L’origen de la muntanya de Montserrat es troba 50 milions d’anys enrere, on hem d’imaginar la zona actual que ocupa com un golf marí submergit on nombrosos rius tenien la seva desembocadura.

El curs d’aquests rius transportava sediments entre els quals destaquen els còdols (pedres arrodonides pel flux del riu) que varen acabar per configurar una gran massa singular.

Posteriorment tot aquest golf submergit, fruit d’un dels grans processos geogràfics del planeta (l’orogènia alpina), va emergir a la superfície de la terra.

La massa emergida es va exposar als diferents fenòmens terrestres, com ara la, pluja, vent, glaceres … que amb el pas del temps van anar forjant l’aspecte que actualment presenta Montserrat.

Vegetació

La imatge mental que tots tenim sobre Montserrat, són les formacions rocoses que li han donat fama mundial, però si ens endinsem en els seus camins podem arribar a descobrir un parc natural que ens guarda més d’una sorpresa, com ara els rics i bonics boscos d’alzines.

Trobem també un elevat nombre d’arbustos, gràcies al sotabosc dens i humit que habiliten els boscos d’alzines

Algunes d’aquestes formacions vegetals que podem trobar són l’aladern, l’arítjol, el marfull, el lligabosc entre moltes més espècies.

A les zones més elevades del parc entre els 800m 1.200m els arbustos i arbres deixen pas a les herbes. Entre les espècies que podrem trobar aquí destaquen:  la vara d’or, betònica, té de muntanya i les maduixes salvatges.

Animals

Amb les espècies animals passa el mateix que amb les espècies vegetals, poc o res coneixem sobre aquestes, però si aprofundim una mica en el parc de Montserrat, descobrirem una àmplia varietat d’espècies animals típiques del clima mediterrani.

Malgrat això, la creixent presència humana al parc amenaçat les espècies, la major amença que ha patit el parc fins ara ha estat el crític incendi que va tenir lloc al 1986.

Aquestes són algunes de les espècies que podem trobar actualment al parc de Montserrat.

• Mamífers: senglar, esquirol vermell, fagina i la geneta.

• Amfibis: dragó, escurçó ibèrica, lució, sargantana cua-llarga, entre altres nombroses espècies d’aquest tipus.

• Ocells: són el grup d’animals més visibles i més nombrós del parc. Representat per: el ballester, el roquerol, el tord i el tudó.

Informació de contacte

Patronat de la Muntanya de Montserrat
Sant Honorat 1-3, 2A – 08002 Barcelona
Tel. 93 402 46 00
Fax 93 553 60 74

Enllaços d’interès

Rutes Montserrat (Wikiloc)
Rutes Montserrat (Oficial)
Rutes Montserrat (Itineraris Geològics) 
Mapa Rutes
Mapa de Picos
Escalada

Per realitzar turisme rural al Parc Natural del Montserrat i visitar-lo amb tranquil•litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Barcelona.
També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Fotos, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Instagram.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya