Parc de l’Albera

Alt Empordà
Parc de l’Albera

Albera es troba situat al nord de Catalunya a la comarca del Alt Empordà. El parc s’exten per un espai total de 4.207 Ha, 742 ha d’aquestes pertanyen a la Reserva annexa de Sant Quirtze que té com a principal objectiu la protecció de la tortuga mediterrània.

Fruit d’aquestes relacions entre pobles i del caràcter cosmopolita del lloc han sorgit diversos elements culturals i històrics.

Aquí podem trobar una de les concentracions més important de monuments monolítics de Catalunya (monuments històricament situats entre el Neolític i l’edat de Bronze), edificats amb grans blocs de pedra, constitueixen un dels elements més destacats del patrimoni històric català.
 

Altres de les edificacions que podem trobar en aquesta àrea són les que tenen una temàtica religiosa, alguns exemples són: Monestir Santa Maria de Panissars (s.XI), monestir benedictí de Sant Quirtze de Colera (sX), Santa Llúcia (XII-XIII ) i Sant Pere del Pla de l’Arca (sX). Els castells i fortaleses també han tingut un paper important a l’àrea, creades davant la necessitat de defensa. Trobem castells com el de Rocabertí, el castell de Requesens o el castell de Canadal.

Paisatge

Trobem diferències en el paisatge del parc en funció del lloc d’aquest on ens trobem, de manera que podem diferenciar entre: el sector occidental, l’oriental i l’piedelmonte.

• El sector occidental: zona majoritàriament forestal i ubicada en els punts més elevats del parc. Destaquen els boscos de surera, castanyers, rouredes i alzinars.

• El sector oriental: és la zona del paisatge amb un aspecte més mediterrani amb boscos de sureres i alzines, a més d’alguna zona de matolls.

• El piedelmonte: la presència humana i l’explotació d’aquesta àrea són les que copen el paisatge. Podem trobar camps de conreu que van des de les vinyes als olivars.

Habitats

Els hàbitats que aquí trobem vénen determinats principalment per la proximitat al mediterrani d’aquesta zona del Pirineu. És per això que aquí trobem uns hàbitats clarament diferenciats de la resta, pel caràcter més suau que confereix la seva proximitat al mar.

Trobem un total de 18 hàbitats que es troben protegits, entre els quals trobem els que tenen un caràcter prioritari i els que no.

5 d’aquest hàbitats tenen caràcter prioritari:

• Aigües estancades amb pocs minerals en terrenys sorrencs.

• Aigües estancades amb vegetació de les classes.

• Poblacions submergides de grans espigues d’aigua.

• Basses i basses temporers mediterranis.

• Boscos de verns i de ribera afins.

Vegetació

Del Parc Natural de l’Albera, destaca la diversitat botànica que ofereix. Entre els arbres destaquen espècies com la surera, l’arboç, l’alzina o el castanyer.
Una altra espècie a remarcar són els cedres una espècie plantada per la població de la zona, però que s’ha adaptat amb el temps a aquest entorn.

Al parc trobem dues espècies forestals que estan especialment protegides:

• El grèvol: caràcter especialment prioritari, ja que és l’únic arbre que presenta fulles durant tot l’any, i que serveix de suport durant el període hivernal a nombroses espècies, com pràcticament l’única font d’alimentació.

• El teix: temps enrere va ser una de les espècies més abundants del parc, però la presència humana ha posat en perill la seva presència i es troba cada vegada menys i amb exemplars molt vells. Això ha fet necessària aplicar una protecció especial sobre ells.

Animals

A la reserva annexa de Sant Quirtze, trobem la que és sens dubte l’espècie més important del parc: la tortuga mediterrània.

És el Parc Natural de l’Albera el principal lloc on podem trobar aquesta espècie que actualment es troba seriosament amenaçada per la presència humana.

Per a la protecció de l’espècie s’ha creat un centre de reproducció de tortugues per obtenir any rere anys nous exemplars i evitar d’aquesta manera que l’espècie es pugui veure amenaçada.

El parc també és ric en amfibis i rèptils, com les eurosiberianes (llangardaix verd, granota roja) i espècies més pròpies de la península (llangardaix comú, granota verda).

El parc concentra una de les comunitats de vertebrats de tot Catalunya amb aproximadament 300 espècies, que representen entre el 50 – 60% del total de vertebrats. Les aus lideren aquest grup amb 205 espècies, seguides dels mamífers (51), rèptils (20), peixos (12) i amfibis (11).

Informació de contacte

Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera
Rectoria Vella
C / Amadeu Sudrià, 3
17753 Espolla
Tel: 972.54.50.79
Fax: 972 54 51 39
[email protected]
www.gencat.cat / parcs / albera

Enllaços d’interès

Rutes Albera (Oficial)
Rutes Albera (Wikiloc)
Llocs d’Interès

Per realitzar turisme rural al Parc Natural de l’Albera i visitarlo amb tranquil•litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Girona.
També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Imatges, actualitat i notícies del món rural a Catalunya en
Facebook | Twitter.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya