Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Espot
Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El Parc Nacional d’Aigüestortes, es troba a la zona pirinenca del nord de Catalunya. Considerat com a parc d’alta muntanya per la seva elevada litografia. Té un especial interès biològic.

A diferència d’altres parcs naturals catalans, el de Aiguestorntes rep la distinció de “Nacional”, i ens referim a ell com a Parc Nacional de Aigüesstortes, no natural. Cal fer aquesta distinció, ja que la protecció que rep és major, i és l’únic a tot Catalunya amb aquesta distinció.

L’època d’esplendor del parc va ser, pel que fa a la presència humana es refereix és l’època medieval, amb un llegat d’art romànic únic al món, alguns dels millors exemples són l’església de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, entre d’altres. El conjunt d’Esglésies de la Vall de Boí ha estat declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

L’aigua és element li dóna fama al parc fama i una popularitat que transcendeix Catalunya. Té aproximadament 200 estanys, encara que aquesta dada pot variar en funció de l’època de l’any en què ens trobem. A l’espectacular paisatge d’estanys hem d’afegir un impressionant conjunt de valls, que en conjunt ens brinda un dels paisatges més atractius del territori.

Geologia

La morfologia de les roques d’aquest parc ofereix un dels paisatges més reconeixibles de Catalunya, amb formacions rocoses que es remunten 300 milions d’anys enrere. L’element principal en la seva formació han estat les glaceres (50.000 anys enrere).

· Crestes i circs: formats com a causa de les glaceres, són conques circulars o semicirculars al territori, sovint situats en els punts més elevats i sovint trobem acumulacions d’aigua en forma d’estanys.

· Les valls: són amplis, ia l’estiu ofereixen un agradable i colorit verd al paisatge del parc.

· Els estanys: distribuïts de manera desigual per tot el territori del parc. El més conegut és el de Sant Maurici, enclavat entre valls.

· Les aigües: imprescindible la seva visita. Situades en el transcurs del recorregut del riu Sant Nicolau, el seu pas mans i tranquil, ha configurat un paisatge únic, durant el seu recorregut podem trobar envoltat de pins i prats, en un paisatge que ha de ser visitat.

Cultura

Les festes tradicionals que es desenvolupen al parc tenen el seu origen centenars d’anys enrere. Probablement la més coneguda sigui la de les falles, en èpoques estivals, principalment en la nit de Sant Joan.

La gent dels petits pobles de la zona, encén torxes de diverses grandàries durant la nit, als cims de les muntanyes i realitza un perllongat descens des de les muntanyes fins als pobles, oferint un únic i bonic espectacle de foc, que finalitza en els poblats amb una gran foguera.

Vegetació

El tipus de vegetació, està directament relacionada per l’altitud en què ens trobem, el paisatge sofreix grans variacions en funció del punt en què ens trobem.

Un altre element clau que configura la vegetació són les diferents valls del parc, l’orientació que tenen aquests així com les condicions climatològiques concretes, la fan canviar de forma notable.

· Fins als 1.800 m: a aquesta altitud és on l’ésser humà s’ha assentat, i modificat la seva configuració afavorint la presència del pi roig, en detriment dels roures o faigs que tradicionalment són els que han tingut una major presència en aquesta zona .

· 1.800 m fins a 2.400 m: aquest espai comprèn la major quantitat de boscos, bàsicament d’avets i pins negres. Podem trobar altres espècies, però aquestes han aflorat gràcies a les condicions resultants dels canvis del territori duts a terme per la presència humana, principalment aquelles activitats relacionades amb la ramaderia.

· Sobre els 2.700 m: la vegetació és escassa i només brollen aquelles espècies preparades per suportar les condicions climatològiques més extremes i el terreny més agrest. Bàsicament trobem arbusts o herbes que creixen en les formacions rocoses.

Animals

Al parc hi ha localitzades unes 200 espècies animals, el grup més nombrosos és el de les aus. En els punts més elevats del parc trobem espècies com el voltor, l’àguila daurada o el trencalòs, sobrevolant les crestes i circs del parc.

Menys visibles, amagades entre els diversos boscos del parc trobem altres aus, com són el picot negre, el gall fer o el picotuerto comú.

En els ambients d’aigua del parc hi ha la truita de riu i el tritó pireneaico.

Les espècies amfíbies estan representades al parc per l’escurçó europeu i la serp llisa europea. No són espècies perilloses, i poques vegades ataquen tret que siguin molestades.

Entre els mamífers, ubicats en els ambients més forestals podem trobar l’isard pirinenc, el senglar, l’ermini o la marmota.

Informació de contacte

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Seu administrativa
Ca de Simamet
C/ de les Graieres, 2
25528 Boí
Tel: 973 69 61 89
Fax: 973 69 61 54

Enllaços d’interès

· Rutes Aigüestortes, Sant Maurici (Oficial)
· Itineraris per dia
· Rutes Aigüestortes, Sant Maurici (Wikiloc)
· Activitats del Parc
· Agenda d’Activitats
· Mapa del parc (PDF)

Per realitzar turisme rural al Parc Natural d’Aigüestortes, Sant Maurici i visitar-lo amb tranquil · litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on es troba el parc, consulta les nostres cases rurals a Lleida.

També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Imatges, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Twitter.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya

Alojamientos cercanos