Parc Natural Alt Pirineu

Alt Urgell
Parc Natural Alt Pirineu

El parc natural de l’Alt Pirineu, és per extensió el més gran de tots els parcs de Catalunya, amb un total de 70.000 hectàrees. Enclavat al nord del territori català, estenent des de la zona situada més a l’oest amb la Vall d’Aran i amb Andorra a la zona ubicada més aquest. Situat en les comarques del Pallars Subirà, en la qual té una major extensió ia l’Alt Urgell.

Dins del parc trobem el pic de muntanya més elevat de tot Catalunya, la Pica d’Estats a 3.143 metres sobre el nivell del mar.

Històricament al parc sempre ha existit presència humana, constatada amb petits nuclis urbans, com les viles emmurallades Escaló i Vilamur, esglésies i parròquies o infraestructures concretes com són serradores, molins o colomars.

Paisatges

Al parc natural de l’Alt Pirineu, podem trobar una àmplia varietat de paisatges, en part gràcies a l’enorme extensió d’aquest, que afavoreix l’existència d’un variat nombre de paisatges.

Destaquen la bellesa de les seves valls forestals, els més coneguts són la Vall de Bonabé, la Vall d’Àrreu, Vall de Santa Magdalena i el pla de Boavi.

Altres elements paisatgístics notables del parc són el bosc de Virós i el Noarre, que és el paisatge que s’ha resistit millor l’impacte de l’home.

Hàbitats

Al parc trobem una gran varietat i diversitat d’espècies, un reflex d’això són els nombrosos hàbitats.

Els elements que més interfereixen en aquesta varietat són l’elevada altitud que supera els 3.000my per tant afavoreix l’existència de tot tipus de capes, a més de l’amplitud del parc (el més gran de tot Catalunya). Podem trobar:

· Llacs i rius: inclou tot tipus d’elements naturals hidrogràfics com són els rius, llacs etc. Els ubicats a major altitud, troben la seva plenitud en els mesos estivals, fruit de la desglaciació de les muntanyes.

· Prats alpins: ofereix el paisatge de muntanya més agrest i dur, el trobem per sobre dels 2.400 m d’altitud. Les espècies que es poden trobar aquí estan especialment preparades per la duresa climatològica de la zona.

· Prats de Sega: són el lloc on trobem una major nombre de flors de tot el parc, a més de tot l’ecosistema que conviu amb elles com papallones, abelles …

· Diversitat de Boscos: trobem boscos de coníferes, altimontans, subalpins.

· Matolls supraforestals: format bàsicament per arbustos

· Flora rocosa adaptat: es tracten dels llocs més rocosos, la trobem en els punts de més altitud del parc, i on es fa més difícil l’aparició de vegetació. Són espècies adaptades per créixer entre roques.

Vegetació

Vegetació molt variada amb una xifra pròxima a les 1.500 espècies. A les zones amb menor altitud trobarem alzines i vegetació del tipus eurosiberiana (pertanyent a un clima més ocenanico)

En altituds mitjanes apareixen els boscos de pi roig, i els diferents prats. A les zones més altes el pi negre i ja en altituds encara més elevades espècies vegetals adaptades a les zones rocoses.

Animals

En l’àmplia diversitat d’espècies animals, destaquen els mamífers, ja que és aquí on trobem el major nombre de comunitats d’espècies animals de tot el territori de Catalunya. A més és l’escenari d’un animal que únicament podem trobar aquí, es tracta de la sargantana pallaresa que habita a les zones d’alta muntanya del parc.

Les aus més destacades són l’àguila real i el trencalòs.

Entre els mamífers del parc trobem els senglars, isard, cabirols, cérvols o fins i tot la presència de l’ós bru.

A les zones amb aigua trobem espècies com són les truites, excés dels Pirineus o la llúdriga.

Informació de contacte

Parc Natural de l’Alt Pirineu
C / de la Riba, 1
25595 Llavorsí
Tel: 973 62 23 35
Fax: 973 62 20 70
[email protected]

Enllaços d’interès

· Rutes Alt Pirineu (Wikiloc)
· Activitats del Parc
· Equipaments del Parc
· Plànols del Parc
· Llocs d’Interès

Per realitzar turisme rural al Parc Natural de l’Alt Pirineu i visitar-lo amb tranquil · litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on es troba el parc, consulta les nostres cases rurals a Lleida.

També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Imatges, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Twitter.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya