El Parc Natural del Cap de Creus és un dels paisatges naturals més reconeguts i importants de tot Catalunya. La forta zona de vents en què es troba amb l’anomenada tramuntana (vents forts provinents del nord) han esculpit segle rere segle una paisatge molt especial que anirem descobrint.
Situat al punt més oriental de la península Ibèrica, a la comarca de l’Alt Empordà. Té una extensió de 10.780ha terrestres i 3.064ha marines.
Les primeres reivindicacions per a més protecció del parc les trobem el 1978 en un informe presentat per ICONA, en què figurava l’espai del parc actual. En part, com a necessitat de frenar el boom urbanístic que s’estava produint a les costes catalanes i la necessitat de frenar la posada en perill d’espais que tenien un interès natural.
Per les seves extensions han passat tota mena de pobles i civilitzacions, sent zona dels primers assentaments d’homínids a Europa.
Grecs i romans també van deixar petjada amb la seva presència. Els grecs van portar el cultiu de les oliveres i les vinyes, els romans per l’altra banda van impulsar un desenvolupament més urbà del territori.
Paisatge
El paisatge del Parc Natural del Cap de Creus té les característiques pròpies de la mediterrània, format bàsicament per espècies de llenya, adaptades a terrenys secs i forts vents.
La presència humana ha tingut un paper destacat configurant el paisatge actual del Cap de Creus, grecs i romans van fer popular el cultiu de les oliveres adaptant i modificant el paisatge.
Cal destacar especialment el vent de tramuntana, aquest fort vent provinent del nord ha obligat a tot tipus d’espècies ja siguin animals o vegetals a adaptar-se a les seves exigències. Sent sens dubte el gran protagonista de la zona.
Habitats
Trobem catalogats un total de 17 hàbitats al parc. Destaca el dels prats mediterranis rics en anuals, la seva importància li ha valgut un caràcter prioritari en la protecció.
Tot i la importància dels prats mediterranis, la major riquesa del parc resideix en els seus hàbitats marins, molt rics i diversos.
• Els fons d’onatge: en zones properes al mar trobem tota mena de petits invertebrats i algues.
• Els fons il·luminats: en zones per sobre dels 30 metres de profunditat i que permeten aflorament d’algues, en els fons més rocosos.
• Els fons ombrívols: comprènen profunditats entre els 30-50metros. La inexistència de llum dificulta el creixement d’algues, aquí en el que a flora es refereix, trobarem exclusivament comunitats de coral · ligen. D’altra banda, és una zona molt rica en fauna, espècies com l’esponja, corals o la morena transiten per aquestes aigües.
• Els fons profunds: inexistència de qualsevol tipus de vegetació. Trobarem això sí invertebrats com crancs o escamarlans.
• Sistema pelàgic: fa referència a aquelles espècies que no es troben estàtiques en un ambient marí, sinó que es desplacen de forma activa, com ara meduses o petits crustacis.
Vegetació
La vegetació com ja hem esmentant prèviament, ha crescut condicionada per les característiques concretes de l’entorn, hem de remarcar:
• Tramuntana: els forts vents del nord que assequen l’ambient.
• Vinya abandona: trobem molts espais del paisatge formats per camps de cultius destinats a la vinya però que actualment no estan sent explotats.
Els arbres tot i no tenir una gran presència al parc, trobem alguns boscos de pi blanc i alzina surera en els ambients més secs. En ambients més humits trobem l’alzina i el roure.
Les espècies que formen la mala herba són les que configuren la major part del paisatge vegetal del parc, especialment el llentiscle, el ginebre i el bruc.
En zones més properes a la costa trobem espècies que s’han adaptat a les fortes exigències del vent i al caràcter salí del terreny fruit de la proximitat del mar.
Entre totes espècies del parc destaca el Seseli farreny una espècie única al món i que tan sols es pot trobar aquí.
Animals
Les espècies animals que generen un major interès en el parc són les aus, la seva importància fa que tot amant de l’observació d’aus hagi de passar per aquí.
Algunes de les aus que podem observar són l’àliga cuabarrada o el falcó pelegrí, a les zones més rocoses i costaneres. A les zones marines gavines i baldrigues són les principals espècies.
Les poblacions d’amfibis i rèptils són molt diverses, algunes d’aquestes espècies són la tortuga mediterrània, gripau comú o la reineta.
La diversitat marina és també una bona mostra de la riquesa de la fauna del parc.
Informació de contacte
Parc Natural del Cap de Creus
Palau de l’Abat
Monestir de Sant Pere de Rodes
17489 El Port de la Selva
Tel: 972 19 31 91
Fax: 972 19 31 92
[email protected]
www.gencat.cat/parcs/cap_de_creus/
Enllaços d’interès
• Rutes Cap de Creus (Oficial)
• Rutes Cap de Creus (Wikiloc)
• Rutes Cap de Creus (Itineraris Geològics)
• Agenda d’Activitats
• Mapa Cap de Creus
• Activitats del Parc
Per realitzar turisme rural al Parc Natural del Cap de Creus i visitar amb tranquil · litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Girona.
També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.