Parc Natural els Ports

Tarragona
Parc Natural els Ports

El Parc Natural dels Ports abasta les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó i València, a les terres catalanes la seva presència és relativament petita enfront de les altres dues comunitats

Trobem rastres de la presència humana al parc des de la prehistòria, en forma de pintures rupestres.
Posteriorment els àrabs, van ser primers a realitzar un aprofitaments de les terres per a cultius.
En l’època medieval hi trobem el període amb major població, gràcies a les mesures impulsada per crear assentaments cristians per tal de poblar les zones.

Avui dia és un dels parcs naturals catalans amb una major vida salvatge i on l’impacte de l’home menys es deixa notar. Les despoblació del parc es va iniciar als anys 50 amb l’abandonament de tots els camps agrícoles destinats al pasturatge dels animals, fent créixer i florir nous boscos especialment de pins, impulsats per les polítiques de reforestació de l’administració.

Paisatge

El parc està ubicat entre el sistema Ibèric i el sistema Mediterrani Català. Presenta nombroses zones amb altures que superen els 1.000 metres d’altitud, sent el punt més alt el de la muntanya Mont Caro a 1.447 metres d’altitud. El paisatge que trobem és bàsicament muntanyós.

Les zones menys muntanyoses presenten una vegetació típica mediterrània i especialment adaptada a èpoques estivals seques.

L’espai que es troba més a prop del mar, és un terreny especialment agrest suavitzat segons ens anem allunyant.

Habitats

Són nombrosos els hàbitats catalogats, amb l’objectiu d’aplicar polítiques de protecció concretes sobre ells.

Vegetació

Analitzant tota l’extensió del parc trobem més de 1.000 espècies diferents. La vegetació que predomina és la mediterrània. Trobem un altre tipus de paisatge com eurosiberià o de borealpinas en punts concrets condicionats per les altituds del parc.

A la zona més mediterrània podem trobar espècies com la pinassa i el pi roig, a més de faigs i teixos.

A les solanes i al vessant oriental trobem el margalló i la màquia de garric, per contra a la vessant occidental trobem els carrascars.

Menció a part mereixen els arbres monumentals, aquells que acumulen centenars d’anys en les seves arrels, aquí trobem el major nombre d’aquests arbres al territori espanyol. Constitueixen un patrimoni natural únic, aquests són alguns:

1. Pi de Balija
2. Lo Parot
3. Teix d’Engrilló
4. Pi del Perillo
5. Pins del Coll del Fenassar

Animals

L’animal més especial del parc és la cabra salvatge que únicament habita en aquest lloc. Dues espècies animals reben una protecció especial, són la llúdriga i el gat salvatge.

El parc és a més molt ric en aus, trobem voltors, i comunitats concretes importants com la de voltors leonardos. Altres aus destacades són i àguila real o el duc.

En el context de Catalunya, és el parc més ric en rèptils i amfibis, tan sols aquí es concentren el 50% del total d’aquestes espècies que podem trobar a tot el territori català.

· Rèptils: Trobem espècies com la tortuga mediterrània, l’escurçó ibèric o la sargantana cendrosa.

· Amfibis: destaquen el tritó verd, la granoteta de punts o la salamandra.

Informació de Contacte

Parc Natural dels Ports
Avda Val de Zafán, s / n
Apartat de correus 70
43520 Roquetes
Tel: 977 50 40 12
Fax: 977 58 08 73
[email protected]
www.gencat.cat/parcs/els_ports

Enllaços d’Interès

· Rutes Ports
· Equipaments i Itineraris
· Agenda d’Activitats
· Llocs d’Interès
· Mapa de Parc (PDF)
· Activitats del Parc

Per realitzar turisme rural al Parc Natural dels Ports i visitar-lo amb tranquil · litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on es troba el parc, consulta les nostres cases rurals a Tarragona.
També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.

Segueix-nos:

Imatges, actualitat i notícies del món rural a Catalunya a Facebook | Instagram.

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya