Serra del Montsant

Tarragona
Serra del Montsant

El parc natural de la serra de Montsant, es troba situat a la província de Tarragona, aconsegueix la seva màxima altitud en els 1.163 metres amb el cim Roca Corbatera.

Els primers rastres de la presència humana els trobem a Albarca, amb restes de tombes. Encara que la presència humana i la seva espiritualitat es remunten a l’època dels musulmans, prova d’això és el poble d’Albarca, situat al parc, amb un nom d’origen àrab que significa muntanya beneïda.

El període que ens ha deixat una major constància d’aquesta espiritualitat és el medieval amb la construcció de diverses ermites com la de la Mare de Déu del Montsant, Santa Magdalena o Sant Joan del Codolar. Cal destacar especialment el considerat com a primer monestir d’Espanya, la Cartoixa d’Escaladei, que en l’època era un espai d’estudi religiós i amb una escola de pintura. Aquesta va caure en desús amb la desamortització (expropiació de les terres a l’església) i actualment es pot visitar, s’han realitzat algunes reconstruccions.

Paisatge

El Montsant ofereix un variat paisatge que canvia en funció del punt en què ens trobem.

Els paisatges més destacats del parc són:

· Zones rocoses: aquí trobem el vessant sud (grans blocs rocosos amb una antiguitat compresa entre els 25 milions d’anys i els 38) i la serra major (parets i formacions rocoses, despreses de qualsevol tipus de vegetació).

· Vessant nord: aquí trobem el punt forestal més important del parc, la presència de l’home s’ha fet notar molt poc.

Al Montsant occidental trobarem matolls i pinedes.

El paisatge que configuren els rius Montsant i Siurana, és sens dubte un dels més atractius del parc on el verd s’apodera de tot el protagonisme.

Habitats

Al parc trobem dos hàbitats amb la distinció d’interès comunitari prioritari.

– Pinedes submediterrànies de pinassa. Arbres de fulla perenne, lonjevos i alts entre els 20 i 55 metres, a més de ser especialment lonjevos.

– Els prats mediterranis.

Vegetació

La vegetació que trobem al Parc Natural de la Serra del Montsant és principalment mediterrània. La major part del paisatge el componen arbres com les alzines, carrascars o el roure de fulla petita (en petits grups).

En els estrats propers a terra, destaquen els boscos d’alzines que afavoreixen el creixement de vegetació als seus peus. Alguns dels arbustos i yervas que podem contemplar són el marfull, aladern o l’espàrrec trigero.

En els ambients més humits del bosc, la decoració del paisatge canvia lleugerament, trobarem un major nombre de roures o de boscos de ribera com els d’àlbers en què també podem trobar pollancres (xops) o freixes.

Un altre ambient on podem trobar vegetació més adaptada i en el seu vessant més extrema és a les zones més rocoses del bosc, aquesta sorgeix amb freqüència de les esquerdes i escletxes de les roques del parc. Algunes de les espècies són peu de crist de roca, chopero o el malví fals.

Animals

Les espècies de mamífers del parc són molt variades i les podem trobar distribuïdes de forma desigual en funció de l’ambient en què ens trobem.

· Ambients forestals: trobem espècies com el senglar, el gat salvatge o la geneta.

· Ambients descoberts: fa referència als espais amb menor presència d’arbres, i per tant més descobert, en aquest ambient té més presència espècies com l’esquirol o el teixó de muntanya.

· Montes baixos i brossa: trobarem les musaranyes, el conill de bosc o l’eriçó.

Les aus són una altra de les espècies animals millor representades del parc, són més difícils de veure que els mamífers. Podem trobar el cucut, el picot verd o el garser a les zones boscoses, a les zones de muntanyes baixes trobem perdius i guatlles.

Entre les espècies amfíbies del parc hi ha el gripau comú i el gripau corredor

El rèptil més comú és la serp escala, també podem trobar escurçons, d’altra banda en els ambients humits podem trobar la serp d’aigua.

Informació de contacte

Parc Natural de la Serra del Montsant
Plaça de la Bassa, 1
43361 La Morera de Montsant
Tel .: 977 82 73 10
Fax: 977 82 71 05
[email protected]
www.gencat.cat/parcs/serra_montsant

Enllaços d’interès

· Rutas Serra Montsant (Oficial)
· Rutas Serra Montsant (Wikiloc)
· Mapa del Parque (I), (II)
· Actividades del Parque