Descripció
Els seus més de quaranta volcans, a més de les nombroses colades de lava, configuren un paisatge amb grans vessants i valls sense grans desnivells.
Les polítiques per preservar el parc, com ha succeït en altres llocs del paisatge català, no han tingut l’origen en l’administració.
Tal com va succeir en el Delta de l’Ebre, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, van ser les iniciatives ciutadanes les que van defensar i van remarcar el caràcter especial del lloc i la necessitat d’aplicar polítiques de protecció concretes davant la creixent explotació humana que s’estava duent a terme.
Aquestes reivindicacions van tenir el seu major reconeixement el 3 de març de 1982 amb la declaració de Paratge Natural d’Interès Nacional la zona volcànica de la Garrotxa.
Geologia
Com ja hem dit abans, al Parc Natural de la Garrotxa trobem un total de 40 volcans, amb conservacions i estats dispars.
Entre els elements més destacats del paisatge volcànic del parc trobem els següents:
• 10 cràters d’explosió freaticomagnètica.
• 23 cons d’escòries. Monticles formats per cendres com a conseqüència de l’erupció i activitat, de la xemeneia volcànica (conducte que transporta la lava de l’interior de la terra a l’exterior).
• 20 colades de lava. Són les restes solidificats del magma, en els seus despreniments pels vessants d’aquest. Per fer-nos una idea podem evocar una de les imatges habituals quan veiem els volcans en la televisió, grans masses de material descendint pel volcà, a grans temperatures, les colades de lava, són aquests materials solidificats.
• Antics llacs que han estat negats pels minerals transportats per rius, i que actualment ofereixen un paisatge verd i en alguns casos habitat.
Hàbitat
La Garrotxa constitueix un espai molt ric en hàbitats, en total podem contemplar 26 amb presència desigual, declarats d’interès comunitari.
L’hàbitat amb major presència al paisatge del parc és el format pels boscos d’alzinars (33.000 ha) i fagedes (11.000Ha), aquests dos boscos representen aproximadament el 60% de la presència dels hàbitats.
En un segon grup trobem els hàbitats que ocupen una extensió entre les 1.000 ha i les 3.500Ha, representat pels boscos de pinedes mediterrànies, els prats secs seminaturals, les rouredes i els boscos al•luvials.
Finalment, trobaríem en un variat grup, aquells que tenen una presència inferior a les 1.000 Ha, aquest grup no està format exclusivament per hàbitats forestals, sinó que també trobarem hàbitats diversos com els prats humits mediterranis, els rius alpins amb vegetació llenyosa o la vegetació dels pendents rocoses.
Vegetació
Presència destacada de les espècies mediterrànies i centreeuropees. Com ja ha estat comentat en els hàbitats, la major part de la vegetació és la que té a veure amb els arbres d’alzines i faigs.
Actualment hi ha catalogades unes 1.173 espècies de tot tipus.
Beneficiades del caràcter únic i riquesa de minerals de les zones volcàniques, aquí podem contemplar nombroses espècies que són difícils de trobar en un altre llocs de la Península.
El lloc natural més visitat i conegut del parc és la zona de la Fageda d’en Jordà, un bosc de faigs que creixen a molt poca altitud gràcies a les condicions úniques que ofereixen els volcans en aquest entorn.
Animals
Entre totes les espècies que podem trobar al parc destaquen les espècies invertebrades, amb una suma superior a les 1.200 espècies.
Entre els vertebrats trobem prop de 300 espècies, 198 de les quals formen part de les aus i 52 a mamífers.
Informació de contacte
Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
Casal dels Volcans
Avda de Santa Coloma, s/n17800 Olot
Tel: 972 26 60 12
Fax: 972 27 04 55
[email protected]
www.gencat.cat / parcs / garrotxa
Enllaços d’interès
• Crea un ruta
• Ruta Zona Volcànica la Garrotxa (Oficial)
• Ruta Zona Volcànica la Garrotxa (Wikiloc)
• Agenda d’Activitats
• Mapa del Parc
• Visites Guiades
Per realitzar turisme rural al Parc Natural de la Zona Volcànica Garrotxa i visitar amb tranquil•litat i temps, et recomanem que visitis el nostre llistat d’allotjaments a la província de Catalunya on hi ha el parc, consulta les nostres cases rurals a Girona. També pots consultar les cases rurals relacionades per proximitat al parc.
Segueix-nos:
Imatges, actualitat i notícies del món rural a Catalunya en
Facebook | Twitter.
Somrurals | La teva casa rural a Catalunya