Castellar de N’Hug

Berguedà
Castellar de N’Hug

Explica la llegenda que una bruixa malvada, casada amb el senyor d’unes fèrtils terres, va donar a llum, després de morir aquest, la nena més lletja del regne. La bruixa, que volia que la seva filla fos la més bonica del lloc, va tancar a totes les noies en una cova.
De les llàgrimes de les nenes tancades, va néixer el riu Llobregat, en una impressionant font a 1300 metres d’altura.

Castellar de N’hug, lloc d’aquesta màgica història, té, a més de les impressionants Fonts de Llobregat, una aura de passat que et transportaran directament a l’època de bruixes malvades i llàgrimes que creen rius.

Però, perquè no et perdis, et proposem una petita ruta per aprofitar al màxim la teva escapada a Castellar de N’hug.

Què veure

Un passeig per la població de Castellar de N’Hug serà suficient perquè baixis el ritme trepidant que portes de la ciutat. Un castell en ruïnes, diverses esglésies i una font és el que t’ofereix aquest paratge per visitar. Véns?

  • Centre històric: El centre de Castellar de N’hug encara conserva la seva essència medieval. Un lloc per on pedre’s i recorrer els estrets carrers i racons que amaga el poble.
  • Castell de Castellar de N`hug: D’aquest antic castell, data del segle X, queden tot just algunes restes d’apreciar. Les seves ruïnes i el seu carrer formen el nucli de la població.
  • Església de Santa Maria de Casterllar de N’hug: Situada al centre històric, aquesta església documentada al segle X conserva poc de l’edifici romànic d’origen. De la seva construcció medieval, podem observar el campanar, o les ferramentes de la porta d’entrada.
  • Església de Sant Vicenç de Rus: És una petita església de la qual té constància per primera vegada l’any 961. Va sofrir una restauració en els anys 80 del passat segle XX trobant-se una petita necròpolis amb tombes d’entre els segles X i XII. A més van ser trobaràs diverses obres d’importància com diverses pintures romàniques originals que es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Sosona. A l’església podràs veure una reproducció d’aquestes.
  • Fonts de Llobregat: A Castellar de N’hug es troba l’origen del riu Llobregat, estant aquest en una impressionant font natural a 1300 metres d’altitud. Una visita obligada!

Què fer

Una curiosa combinació entre pasturatge i ciment és el que t’ofereix Castellar de N’Hug. Tot pensat per no tornar encara al present.

  • Museu del Pastor: Sent el pasturatge la font d’ingressos principal per a la majoria de les famílies de Castellar de N’Hug durant moltes generacions, no era d’estranyar que es formés al seu voltant aquest curiós museu. En ell, veuràs un repàs al passat i present d’aquesta tradicional professió.
  • Concurs internacional de gossos d’atura: L’últim diumenge d’agost se celebra aquest curiós concurs d’àmbit internacional. Si visites Castellar de N’hug, et recomanem que no et perdis.
  • Museu del Tren del Ciment: Tancada fa uns trenta anys, la fàbrica de ciment Asland s’ha convertit avui en un museu amb centre d’interpretació que ofereix un curiós itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica