Odèn

Solsonès
Odèn

Un dels municipis insígnia de Catalunya, quan de turisme rural i de muntanya es tracta és Odèn. Si visitar està entre els teus plans, sabem llavors que ets un amant de la natura i “història amagada”.

Un municipi diversificat al voltant de moltes masies, té com a principal nucli habitat a Cambrils dels Pirineus, amb tot just 50 habitants i on trobaràs, però, l’encant de les restes del seu castell medieval o de l’església parroquial.

En total, Odèn compta amb un territori de poc més de 114km2, habitats per tot just 260 persones. Dada que, si ets realment amant del turisme rural, no farà sinó declinarte més per l’opció d’escollir aquest lloc per a la teva propera escapada.

A Somrurals ens hem proposat presentar-te les nostres opcions favorites per gaudir de tot el que aquesta desconeguda zona ha d’oferir. Véns?

Què veure

Tant en la població d’Odèn com al municipi, trobarem molt a veure. Encara que tots els pobles mereixen una parada, nosaltres et recomanem que visites el següent:

  • Parròquia de Santa Cecília d’Odèn: Petita església situada a la població d’Odèn d’origen romànic que es va construir al peu de la fantàstica Serra d’Odèn.
  • Castell d’Odèn: Les restes del castell els trobaràs a prop de la parròquia. El primer esment del mateix correspon a principis del segle XI.
  • Coves dels Moros: Ja a la població de Canalda, podràs visitar les últimes habitatges construïts a la cova que van habitar els àrabs a Solsonès.
  • Església Parroquial de Sant Julià: Sense sortir de Canalda, aquesta petita església d’origen romànic també mereix una parada.
  • Cambrils: En aquesta petita població, podràs visitar les ruïnes del castell al voltant del qual es va construir Cambrils i que data del segle XI. A més, aprofita per veure les Esglésies de Sant Sadurní de la Llena i la de Santa Eulàlia de Timoneda.
  • Font de Sant Quintí: També a Cambrils, tot i que una mica allunyada del nucli, aprofita l’ocasió no només per gaudir d’aquesta abundant font, sinó per admirar el paisatge en el qual la trobaràs.

Què fer

A més de visitar llocs, estem segurs que et vindrà de gust gaudir d’Odèn de manera més activa. Et proposem aquestes activitats perquè la teva escapada passi al següent nivell.

  • Senderisme i BTT: Tota la zona del Solsonès està plena de rutes de tot tipus de dificultat per a aquells que vulguin visitar Odèn i els seus voltants a peu o bé muntat en una bicicleta. Per als més esportistes també hi ha empreses que organitzen excursions de BTT.
  • Zoo Pirineu: Situat a Canalda, és l’activitat perfecta per conèixer la fauna del Pirineu català juntament amb els més petits. Aquí podràs veure més de 40 espècies autòctones; comptant, a més de amb zona de cria i mirador, amb un parc infantil perquè els més petits passin una bona estona.
  • Sortida per Cambrils: Una visita per trobar sal al Pirineu. Sent un complex compost per dos paratges; en un d’ells, el Vaig sortir o Font Salada, podràs trobar aigua salada. A més, també es poden visitar el que és avui dia la Casa Nova i la Casa Vella, i que, quan aquest lloc estava en funcionament, feia de residència per al responsable, magatzem i oficina.