Pardines

Ripollès
Pardines

Amagat entre natura, trobaràs un municipi el nom significa “ruïnes d’un edifici”.

Pardines té molt a oferir-te en la vostra escapada. Ermites, edificis romànics i fins a un pou de gel.

Tot per ser gaudit a un altre ritme, tot passejant, muntes amb bici o gaudeixes a lloms d’un cavall.

Per descomptat, sembla la destinació perfecta per als teus pròxims dies de relax. I en Somrurals volem desvetllar què no et pots perdre quan visiteu Pardines.

Què veure

En Pardines veuràs esglésies, muralles i pous de gel. Et fem un petit itinerari, ¡perquè no et perdis res!

 • Església de Sant Esteve de Pardines: Església d’origen romànic, tot i que ha sofert diverses modificacions durant els segles XIV i XVIII, encara conserva parts de l’edifici original.
 • Ermita de Santa Magdalena de Pardines (o de Puigsac): Trobaràs aquesta ermita, que data del segle XII, a 2 quilòmetres de Pardines. Igual que l’església de Sant Esteve, ha sofert canvis en els segles XVIII i en el recent segle XX.
 • Muralles de Pardines: Aquestes muralles envoltaven i protegien tot el poble des del segle XIV, quan van ser construïdes. Avui dia només es conserva una paret a la plaça del Pedró. Van ser destruïdes per les tropes de Lluís XIV a 1690.
 • Ermita del Roser: Ermita que compta amb una curiosa llegenda: Un vilatà va prometre a la Verge construir-li una ermita si ho alliberava d’un esperit que el turmentava. Tot i que es va lliurar l’esperit, el vilatà no va complir i un dia, quan ja havia mort, va visitar als seus fills un llop de foc. Aquests ho van interpretar com un senyal per la falta del seu pare. Van ser ells els que van construir l’ermita on ara es resa a la verge del Roser.
 • Ermita de Sant Martí de Can Perpinyà: Ermita que data del segle XIII i que trobaràs al veïnat de l’Orri. Encara que es creu que és encara més antiga del que ens diuen les dades, si es coneix que ha sofert diverses modificacions al llarg de la seva història.
 • El pou de gel de Pla de l’Estany: Es tracta d’un pou cavat a terra per aprofitar la temperatura i preservar el gel. S’utilitzava per a conservar aliments. Va ser probablement abandonat a finals del segle XIX, quan el seu ús es va fer innecessari gràcies a l’aparició dels electrodomèstics moderns.

Què fer

Ja t’ho hem dit, la natura que envolta Pardines és ideal per desconnectar i gaudir d’un dia a l’aire lliure. Això sí, com gaudeixis aquest dia depèn de tu, aquí et deixem una llista d’opcions:

 • Senderisme: L’entorn de Pardines és perfecte per a organitzar excursions a peu i gaudir així d’un dia de natura. Aquí trobaràs informació d’excursions organitzades si vols unir-te a un.
 • Passejades a cavall: Una altra alternativa per conèixer l’entorn de Pardines és visitar els seus voltants a lloms d’un cavall. No hi ha manera més romàntica de conèixer aquest entorn.
 • BTT: Si el que et ve de gust és practicar un esport més extrem, Pardines també té una oferta per a tu. Informa’t aquí de les rutes que podràs fer amb la teva bici de muntanya.
 • Trailrunning: Si ets un esportista en tota regla, aquesta activitat va a agradar-te. L’entorn de Pardines és un dels favorits dels amants d’aquesta modalitat del running. Només apte per a valents!
 • Esquí: L’entorn de Pardines és conegut també per les seves estupendes condicions per esquiar a l’hivern. A més, no molt lluny trobaràs la Vall de Núria, amb un entorn privilegiat per realitzar aquest esport.

El temps a Pardines