Ripoll

Ripollès
Ripoll

Es creu que l’origen d’aquest municipi, localitzat a la província de Girona, es troba a la fundació del Monestir de Santa Maria de la mà de Guifré el Pilós. Alguns fins i tot, consideren Ripoll com l’origen de Catalunya, declarant a Guifré com a creador de la nació catalana.

És, a més, un dels pobles on l’anarquisme va ser realment important dins de Catalunya, a més del centre de consolidació per al sindicat de CNT, a començament del passat segle.

Amb tota aquesta variada història a l’esquena, i comptant amb un entorn privilegiat, Ripoll ofereix diverses joies que en Somrurals volem mostrar.

Endinsa’t en els seus carrers i deixa’t amarar per la seva història; nosaltres t’ajudem a escollir el més significatiu sense el que no podràs dir que has estat a Ripoll. Ens acompanyes?

Què veure

  • Història medieval i moderna es donen la mà en aquesta població de la comarca del Ripollès. Aquestes són les visites que no pots deixar de fer:
  • Monestir de Santa Maria: A part de la importància que obté per ser el suposat origen de Ripoll, aquest monestir es va convertir en un important centre cultural durant l’Edat Mitjana. A més, de la significativa tasca de redacció de manuscrits que es va desenvolupar al seu interior, en destaquen tres Bíblies que es conserven al museu vaticà. No és d’estranyar que sigui Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 1931.
Monestir de Santa Maria de Ripoll
  • Església de Sant Pere de Ripoll: Església situada a la mateixa plaça que el monestir, és Bé Cultural d’Interès Local.
  • Cases Muntades, Casa Alós: Deixant enrere l’arquitectura medieval, val la pena visitar aquestes cases d’estil neoclàssic, la primera i modernista, la segona.
  • Capella de Sant Miquel de la Roqueta: església que data de l’any 1912 i que és d’estil modernista.
  • Pont de Raval: Encara que és d’origen medieval, la versió que veiem avui dia és una reconstrucció datada del segle XVI.
Pont de Raval – Ripoll

Què fer

Amb un entorn com el de Ripoll, no és d’estranyar que les activitats estrella siguin a l’aire lliure. No obstant això, en aquesta vila també trobes un curiós museu:

  • Senderisme a Font d’en Jordana: Si t’agrada la natura, no et pots perdre els boscos de Ripoll i gaudir d’algunes de les seves rutes.
  • Ciclimos a la Ruta del Ferro i el Carbó: Aquesta ruta, definida com a ruta verda, aprofita el que abans era la ruta del ferrocarril per traslladar el carbó i el ferro de les mines properes per recórrer-com a sender o muntat en bicicleta. És molt accessible i té poca dificultat, el que la fa perfecta per a tota la família.
  • Ves de museu amb el Museu Etnogràfic de Ripoll: Si et ve de gust una activitat diferent visita aquest curiós museu de Ripoll que té el títol de ser el primer museu etnogràfic de Catalunya i que és ideal per visitar amb nens.

El temps a Ripoll

 

 

Excursions a prop de Ripoll

Excursió de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses:

Ruta llarga pels voltants de Ripoll

Excursió per Ripoll i els Gorgs de la Cabana: