Sagàs

Berguedà
Sagàs

A la vall del Marlés, hi ha un municipi les terres eren ja habitades en l’època neolítica.

Sagàs, on s’han trobat restes de sílex i destrals de pedra que ens fan situar el seu origen en aquesta llunyana època, és un lloc esquitxat de masies aïllades i petites parròquies.

Si vols ser protagonista de la teva particular viatge en el temps, Somrurals va desmigajarte quins llocs mereixen el teu temps a Sagàs, i com treure-li tot el suc a la teva propera escapada.

Què veure

Com que és un municipi poc poblat i l’interès cultural pugui estar molt saltat, et proposem aquestes quatre esglésies com les nostres favorites:

  • Església de Sant Andreu de Sagàs: Tenint com a base una església preromànica del segle X, al segle següent es va construir aquesta petita església romànica al centre de la població de Sagàs. A més de la seva antiguitat, val la pena la visita per veure la reproducció de l’altar policromat del segle XII. Les portes de l’entrada i el campanar són de construcció moderna i daten del segle XIX.
  • Església de Santa Maria de la Guàrdia: Al municipi de Sagàs, trobaràs aquesta petita església d’una sola nau que està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Encara que data del segle XVII, s’alça sobre construccions més antigues d’estructura romànica encara visibles en certs punts del tempo. Trobaràs, com a principal reclam, la imatge de la Mare de Déu de la Guàrdia; talla gòtica del segle XIV.
  • Església de Sant Esteve de Valldoriola: Una altra petita obra d’art inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Encara que els seus orígens són de l’edat mitjana, la construcció actual és del segle XVIII.
  • Parròquia de Biure: Encara tenim constància de la seva existència des de l’any 903, l’estructura és d’estil romànic i del segle XII. Va patir una restauració en els anys 50.

Què fer

Excursions varies i l’agroturisme són les activitats més comunes a Sagàs. No obstant això, també té diverses propostes que faran les delícies dels més petits de la família.

  • Senderisme: Què millor manera de conèixer aquest entorn privilegiat que el senderisme? Rutes lliures, organitzades, en grans recorreguts o en petites caminates; els detalls els decideixes tu. Però no deixis de conèixer la naturalesa de Sagàs de primera mà.
  • Visita una granja de rucs: Fuives és una granja especialitzada en criar rucs de raça catalana que permet visites. És una activitat perfecta per anar amb els més petits.
  • Ensenyant als nens a conservar l’entorn: I als no tan nens … Camadoca, és un centre amb l’objectiu de realitzar tasques de conservació de fauna autòctona de rius i boscos. En les visites, que són sempre guiades, podràs gaudir de fauna tan diversa com peixos, mamífers, crancs o petxines.