El Llac de Banyoles

Banyoles
El Llac de Banyoles

El llac de Banyoles es troba a la vora de la ciutat de Banyoles, a la comarca del Pla de l’Estany. Es el llac natural més gran de la Península Iberica. Té una mida aproximada de 2.150 m de llargada, una amplada màxima de 775 m . La seva superfície és de 111,7 hm² i la profunditat màxima és de 62 m.

Banyoles i el seu llac són d’origen càrstic i tectònic amb el moviment tectònic de la formació dels Pirineus es va crear la falla de l’Empordà, fa uns 250.000 anys. L’actual llac de Banyoles es molt més petit que el primer.

L’aigua del llac de Banyoles no probe dels rius Ter i Fluvià, com antigament es creia, uns estudis realitzats a mitjans del segle XX van demostrar que l’aigua de l’estany prové d’uns aqüífers subterranis que provenen del nord i l’oest de la zona de l’Alta Garrotxa.


Flora i Fauna

Al llac de Banyoles podem trobar un gran varietat d’animals ja que l’estany dona moltes possibilitats a diferents especies. Podem trobar un gran nombre d’aus, entre d’elles les més importants els ànecs. Però també podem d’altres com el xarrasclet, xatrac menut, l’Ànec collverd i el Cabusso emplomallat.

No només hi trobem aus al llac, també amfibis, com la granota pintada, el gripau, la reineta, i el tritó verd. Entre els rèptils cal nombrar la tortuga d’estany, la serp d’aigua i la serp de Montpeller.

A més a l’estany també i viuen diferents especies de peixos entre els més comuns la carpa, l’anguila, el luci o el peix gat negre entre d’altres.

Pel que fa a la vegetació de la zona es molt rica, ja que es una area molt humida gràcies a l’aigua del llac i tota la riba de l’Estany de Banyoles està formada per petits boscos i prats verds.

Festes i Fires

Des de sempre la ciutat de Banyoles ha sigut una zona festiva i a qualsevol època de l’any podem gaudir de festes i fires a la mateixa ciutat. Aquí teniu un llistat on podreu trobar les fires i les festes més representatives de Banyoles.

–       Gener: Firestoc / Sant Antoni Abat

–       Febrer: Firestoc / Carnestoltes

–       Març/Abril: Processó dels Dolors / Fira del cop d’ull d’hivern

–       Juny: Exposició de flors / Festival de la Veu

–       Juliol: Aplec de la Sardana

–       Agost: Festes d’Agost / Fira del cop d’ull d’estiu

–       Setembre: Travessia de l’Estany

–       Octubre: Fira Medieval Fantàstica / Festa Major de Sant Martirià

–       Novembre: Fira de Sant Martirià

–       Desembre: Fira de Nadal

Esport
Banyoles i el seu llac són ideals per tots aquells amants de l’esport, ja que podreu practicar tot tipus d’activitats a l’aire lliure i relacionades amb l’esport. Reconeguda per ser una ciutat amb la marca de Destinació Turística Esportiva (DTE) que atorga el Turisme de la Generalitat de Catalunya.

D’ entre els esports més destacats que podem practicar a Banyoles són els esports aquàtics, ja que gaudeix del llac, d’un entorn natural i unes instal·lacions immillorables.

Informació de contacte

Oficina de Turisme de l’Estany
Passeig Darder, pesquera núm. 10
Tel. 972583470
E-mail: [email protected]

Alojamientos cercanos