El romànic del Pirineu

El romànic del Pirineu

Als pirineus catalans hi podem trobar infinitat de pobles que ens recorden l’art romànic que fa uns quants segles va ser protagonista de moltes de les localitats d’aquesta comunitat autònoma. Per això, avui parlarem sobre el romànic del Pirineu de Catalunya.

Gràcies a això podem trobar-nos infinitat d’elements arquitectònics com esglésies, ermites, muralles, torres, etc. de l’art romànic.

Avui parlarem sobre els pobles on podreu trobar diferents elements arquitectònics d’aquesta època. Parlarem sobre què visitar i on són amb l’objectiu que tinguis la informació principal sobre ells.

Bossot (Vall d’Aran) – Lleida

És un poble que és a la comarca de la Vall d’Aran, a la província de Lleida. Està just a la frontera amb França i té una alçada d’uns 920 metres. Tot i que no és un poble amb molts habitants, ja que només compta amb uns 1100, té una gran riquesa a nivell arquitectònic.

Aquí podeu visitar l’església d’Asunción de María. Aquesta, com imaginaràs, és d’estil romànic i va ser construïda al segle XII. Es diu que és una de les que millor estat conserva de tota la zona. Els seus pòrtics, les naus, etc. conformen una església singular i preciosa alhora.

Per poder arribar fins a Bossot ho pots fer mitjançant autobús (Bossot té una parada). Hi ha diferents línies que tenen parada a la localitat. Per exemple, la línia Barcelona-Les operada per Alsa. Si prefereixes anar amb cotxe, podràs fer-ho gràcies a N-230.

Salardú (Vall d’Aran) – Lleida

Continuem amb una altra localitat de la Vall d’Aran (Lleida). En aquest cas, es tracta de la localitat de Salardú. A causa del seu encant, ho hem esmentat diverses vegades al llarg de les diferents entrades que podràs trobar en aquest bloc.

Pel que fa a l’art romànic del pirineu, us recomanem que visiteu l’església romànica de Sant Andreu de Salardú. Com acabem d’esmentar, és d’estil romànic i fou construïda entre els segles XII i XIII. És famosa per ser-hi dins el Crist de Salardú. Destaca pels seus arcs, campanar, arquivoltes i arcades.

En el cas que vulguis arribar fins a Salardú, com en el cas de Bossot, ho podràs fer a través de la línia d’autobús Les-Baquei operada per Alsa o amb cotxe per la C-28.

Coll de Nargó (Alt Urgell) – Lleida

És un altre municipi poc poblat, però amb molta riquesa arquitectònica. Coll de Nargó és a la comarca de l’Alt Urgell i pertany a la província de Lleida.

La visita que us recomanem en aquesta localitat és la de l’església de Sant Climent. És d’origen romànic i fou construïda durant els segles X i XI. Destaca per l´absis, l´exterior de la façana i la coberta de la volta. És important destacar que està considerada com a bé d’interès cultural i part del patrimoni històric d’Espanya.

Com en els casos anteriors, pots arribar fins aquí amb autobús (línia amb parada a Coll de Nargo anomenada Barcelona Andorra) o amb cotxe (carretera C-14).

Seu d’Urgell (Alt Urgell) – Lleida

A prop de Coll de Nargó tenim la localitat de Seu d’Urgell, pertanyent a la comarca de l’Alt Urgell (és la seva capital) ia la província de Lleida.

Pel que fa a l’art romànic aquí, podem trobar la catedral de Santa Maria d’Urgell, molt coneguda per totes les persones de la zona i que està declarada bé d’interès cultural i bé cultural d’interès nacional. És d’estil romànic i va ser construïda al segle XII.

Com és la capital de la comarca, arribar fins aquí és força senzill. Per carretera ho pots fer per la N-260 o la C-14 i amb autobús a través de diferents línies com, per exemple, la línia Seu-Barcelona operada per ALSA.

Bohí (Alta Ribagorça) – Lleida

Com altres municipis amb una gran riquesa arquitectònica, té molt pocs habitants. Aproximadament hi viuen 200 persones. Pertany a la comarca d´Alta Ribagorça, província de Lleida.

A Bohí us recomanem que visiteu l’església de Sant Joan de Bohi, declarada fa anys com a patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Com tots els monuments de què parlarem avui, és d’estil romànic. En destaquen les tres naus, la torre i les pintures romàniques del seu interior.

Per arribar fins a Bohí el millor és que ho facis amb cotxe per la N-230 o amb autobús per mitjà de la línia Vie-Tau-Pl operada per Alsa.

Tahull (Alta Ribagorça) – Lleida

Com l’anterior, pertany a la comarca d’Alta Ribagorça, situada a la província de Lleida. En aquesta localitat podem trobar, com veurem tot seguit, diverses esglésies romàniques.

D’una banda tenim l’església de Sant Climent de Tahull (declarada patrimoni de la Humanitat de la UNESCO) d’origen romànic i consagrada l’any 1123. Destaquen tant les tres naus com les columnes del seu interior i la torre exterior. D’altra banda trobem l’església de Santa Maria de Tahull (també declarada patrimoni de la Humanitat de la UNESCO). En podem ressaltar les façanes exteriors, la coberta i el campanar.

És important tenir en compte que totes les esglésies de la Vall de Bohí tenen un encant especial i que en recomanem la visita. Estan en aquest i altres localitats properes. Fins i tot hi ha una ruta planejada per poder-les veure totes.

En el cas que vulguis arribar a Tahull ho pots fer, com a la resta de municipis, fent ús de l’autobús (línia d’Alsa Vie-Tau-Pl) o amb cotxes per la N-230. Com que té molts llocs d’interès, és un poble molt ben connectat.

Segueix-nos:

Això ha estat tot sobre el romànic del Pirineu de Catalunya. Si us ha agradat l’entrada, us recomanem que visiteu: “valls del pirineu”.

En el cas que aquesta entrada hagi estat del teu gust i també que no vulguis perdre’t cap de les nostres novetats, podries seguir-nos a les nostres principals xarxes socials: Facebook Instagram.

Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya