Fira de Santa Llúcia de Barcelona

Fira de Santa Llúcia de Barcelona

La fira de Santa Llúcia potser és el mercat Nadalenc més conegut de tot Catalunya. Durant anys s’hi han reunit comerciants del voltant de tot el món. Sens dubte podríem dir que estem davant d’un dels esdeveniments més importants de Barcelona. Per això, t’explicarem tot el que hauries de saber sobre la Fira de Santa Llúcia de Barcelona.

Quan se celebra?

La fira o fira de Santa Llúcia o Santa Llúcia se celebra al mes de desembre. En concret, podrem trobar el mercat obert, a l’any 2022, del 25 de novembre al 23 de desembre. Si estàs llegint aquesta entrada en un any diferent del 2022, la data variarà. Tot i això, en general, solen obrir l’última setmana de novembre o primera de desembre i el clausuren un parell de dies abans del dia de Nadal.

L´horari d´obertura és de 10 a 21 durant tots els dies des que obre fins que tanca.

Història

Es diu fira de Santa Llúcia, perquè Santa Llúcia se celebra el 13 de desembre i va donar nom a aquesta coneguda fira.

Aquest any, 2022, ja seran 236 les vegades que s’ha celebrat aquest mercat, ja que es va obrir per primera vegada l’any 1786. Fins i tot s’ha celebrat en aquells anys que hi ha hagut pandèmia com, per exemple, la pandèmia del COVID -19 de l’any 2020 o l’epidèmia de febre groga del 1860.

Des de la seva inauguració, cada any han exposat en aquesta fira pessebristes de tot el món. Al principi hi havia uns quants llocs al mercat i de mica en mica s’han unit més parades arribant a les 192 que podrem trobar l’any 2022.

On se celebra?

Com hem comentat, se celebra a la ciutat de Barcelona. En concret, a l’avinguda de la Catedral.

Si vols arribar-hi, des de l’organització ens recomanen arribar a la fira amb transport públic, perquè a causa de les aglomeracions que es produeixen al mercat i els seus voltants és complicat arribar amb cotxe, moto, furgoneta, etc.

En cas que vulguis arribar amb transport públic, podràs fer-ho a través de diferents mitjans. Amb metro podràs fer servir les línies L1 (línia vermella a parada Catalunya o Urquinaona), L3 (línia verda a parada Catalunya o Liceu) i L4 (línia groga a parada Jaume I). Així mateix, també podràs arribar amb autobús (diferents línies com la 17, 19, 40 o 45), amb tren (R1 parada Catalunya).

En cas que finalment decideixis anar amb cotxe, podràs aparcar-lo a l’aparcament de la Catedral (és de pagament). Si finalment decidiu aparcar aquí us recomanem que us informeu sobre les tarifes abans d’estacionar aquí el cotxe.

Què hi podem veure?

En aquest mercat podràs trobar tota mena de parades. Com hem esmentat, hi ha més de 192 llocs. Aquests llocs es reparteixen de la següent manera:

  • Pessebres i figures. Són els més coneguts de tots i hi podem comprar tot tipus de figures per poder posar-lo al nostre pessebre: cases, castells, coves, rius, portals de pessebre, arbres, etc. Les figures les podem trobar de diferents materials: vidre, plàstic, ceràmica i molts més. A més, podràs trobar llocs on només es venen de manera exclusiva els coneguts caganer de Catalunya. Podem trobar-los amb la cara de diferents personalitats famoses del moment.
  • Arbres i altres tipus de vegetació. En aquests llocs el que trobaràs serà molsa, plantes de Nadal o Pasqua, el conegut vesc, diferents tipus d’arbres de Nadal, etc. Moltes persones van fins aquí per comprar el seu pi o avet de Nadal. Així mateix, també podràs trobar altres plantes i ramells típics d’aquesta època de l’any com, per exemple, ramells d’eucaliptus.
  • Llocs d´artesania. Aquí trobaràs objectes d’artesania que estiguin relacionats amb el Nadal com, per exemple: rellotges, estovalles, vaixelles, coses per regalar i similars.
  • Zambombes. És un dels instruments de música nadalencs més coneguts de tot el món. Per això, aquí també podràs trobar llocs on els venen. Els trobareu més grans, més petits, amb decoracions especials i molt més.


A més de tot això, també podràs trobar llocs on a més del que ja hem esmentat també venen el famós Tió de Nadal. Una joguina tradicional del nadal català creada a partir d’un tronc i una manta. Els nens solen tapar el tronc amb una manta i donar-li menjar cada dia amb l’objectiu que el dia de nit bona, 24 de desembre, el Tió expulsi caramels per a ells.

Quines activitats hi ha a la Fira de Santa Llúcia?

Cada any van organitzant aquí més i més activitats arribant-se a convertir en tot un espectacle tots i cada un dels dies que aquesta fira està oberta. Les activitats més importants durant el Nadal del 2022 al 2023 són les següents:

  • Tió gegant. Ideal per a nens de menys de 12 anys. És obert durant els caps de setmana i festius del mes de desembre.
  • Diada de costums nadalencs. Se celebra durant el dia del 10 de desembre.
  • Carassa de Barcelona. Una cercavila durant els caps de setmana i dies festius.
  • Concurs de pessebres.


Us recomanem que visiteu la web de la fira amb l’objectiu de conèixer amb exactitud l’horari de cadascuna de les activitats que hem esmentat.

Segueix-nos:

Recorda que com que és un dels esdeveniments més reclamats del mes de desembre sol estar concorreguda. Si voleu visitar-la sense aglomeracions us recomanem que ho feu entre setmana o en horaris propers a l’obertura. No te’n penediràs!

En cas que vulguis saber més sobre mercats ambulants o mercats nadalencs, et recomanem que visitis la nostra entrada “mercats nadalencs a Catalunya”. En aquesta entrada parlem sobre aquest i altres mercats nadalencs de Catalunya.

A més, si no vols perdre’t cap de les nostres novetats, una de les coses que podries fer seria seguir-nos a les nostres principals xarxes socials:Facebook Instagram.

Troba la teva casa rural a Barcelona! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya