Guia Turisme Rural Garrotxa

Garrotxa
Guia Turisme Rural Garrotxa

1. – Guia Turística Rural Garrotxa

Quan parlem de la Garrotxa, parlem sens dubte, d’una de les comarques de Catalunya amb una major bellesa natural. En aquest sentit trobem el Parc Natural de la Garrotxa, un dels paisatges volcànics més importants de tot Europa, on hi ha comptabilitzats 38 volcans.

Dividida entre l’Alta Garrotxa i la Baixa Garrotxa, amb un paisatge diferent en funció d’on ens trobem.
• Alta Garrotxa: paisatge més accidentat que la Baixa Garrotxa. Nombrosos valls, entre parets de roca.
• Baixa Garrotxa: amplis plans, que s’estenen a les faldilles dels volcans que pobla la comarca.

2. – Pobles de la Garrotxa

A la teva visita turística per la comarca de la Garrotxa, no poden faltar les visites als seus encantadors pobles.

Envoltats de natura, i molts d’ells històrics, remuntant els seus orígens a l’època medieval i romànica en alguns casos.

La vida d’aquests petits pobles, té el seu centre neuràlgic a la plaça del poble, i a la Garrotxa, com no podia ser d’una altra manera això es fa palpable. Aquí tenen cabuda les principals celebracions de les poblacions, i trobem a més alguns dels elements arquitectònics de major valor.

Descobrim els principals punts, que no ens podem perdre de cadascun dels encantadors pobles que trobem a la Garrotxa.

Olot: És la capital de la comarca de la Garrotxa. Alguns dels aspectes que no has d’oblidar sobre Olot són:

✓ Conèixer la indústria d’estàtues religioses (s.XIX). Visitar el Museu dels Sants.
✓ Has de provar “la cuina volcànica”.
✓ Conèixer la plaça de bous més antiga de Catalunya.
✓ Visita al grup d’edificis modernistes de la ciutat.
✓ Visitar el Museu de la Garrotxa.
✓ Edificis imprescindibles: el Claustre del Carme, l’Hospici, l’Església de Sant Esteve, l’Església de Tura i el Teatre Principal.

Besalú: Preciós poble medieval. Amb una muralla i un espectacular pont sobre els rius Capellada i Fluvià. Un dels conjunts medievals més importants de tot Catalunya.

✓ Conèixer el seu castell, el seu pont i les seves muralles.
✓ Gaudir d’un passeig pels seus carrers històrics.
✓ Trobar els edificis religiosos de: Sant Vicenç, Sant Julià, Sant Pere
✓ Visitar el Miqvé i Sinagoga jueva.
✓ Visita la casa noble de “Casa Cornellà”.

Vall d’en Bass: situat al principi de l’afluència del riu Fluvià. Zona boscosa. Integrat per set nuclis de gran bellesa.

✓ Visita la presó medieval de Mallol.
✓ Trobar-se en el paisatge de Sant Quintí d’en Bass.
✓ Passejar pel preciós “carrer Teixeda” a Hostalets d’en Bass.
✓ Visita l’església de Sant Esteve d’en Bass.

Santa Pau: antiga població medieval, situada a l’interior del Parc Natural de la Garrotxa. Declarat “Monument Històric Antic”.

✓ Visitar el castell de Santa Pau.
✓ Passejar pels seus carrers medievals
✓ Conèixer la plaça gòtica medieval

Castell Follit de la Roca: poble situat damunt d’una cinglera basàltica, a 50 metres d’altura, cosa que li confereix un aspecte espectacular. Disposa de menys de 1 km de superfície.

✓ Admirar la seva singularitat abans del entrar al poble.
✓ Passejar pels seus carrers.

3. – El Paisatge de la Garrotxa i els seus volcans

A la Garrotxa hi trobem un paisatge molt especial i personal, fruit de la seva altitud i el seu elevat índex de pluges. És per això que ens trobem, probablement al paisatge més verd de tot Catalunya. En aquesta guia turística de la Garrotxa, no podiem passar per alt el seu patrimoni natural.

El riu més important de la comarca és el Fluvià (no excessivament cabalós), però podem contemplar com a banda i banda creix la vegetació.

El paisatge varia de nord a sud. Les zones i terrenys més accidentats del nord fan que ens trobem amb un tipus de vegetació més agrest. Al sud el paisatge és més suau i relaxat, és aquí on trobem el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El patrimoni de més valor és el parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. També trobem boscos d’una enorme bellesa, on destaca el de la “Fageda d’en Jordà”
Zona volcànica Garrotxa

Un dels parcs naturals més importants de Catalunya. La seva singularitat rau principalment en els seus volcans, un dels parcs més importants a Europa.

Els seus volcans es troben principalment enclavats al final de les valls, o en els laterals de les serres. El vulcanisme a la zona ha estat actiu des de fa més de 700.000 anys enrere.

Actualment els vessants dels volcans es troben entapissades amb la verda vegetació de la zona oferint un paisatge molt especial, que enamora a tots aquells que el visiten.

Els dos volcans més coneguts són el del Cruscat i el de Santa Margarida.

Volcà del Croscat: es tracta del volcà de la zona que més recentment ha entrat en erupció, 10.000 anys enrere. El Cruscat és a més el volcà més gran i jove de tota la Península Ibèrica. Es poden realitzar visites turístiques.

Volcà de Santa Margarida: espectacular volcà, amb una forma perfecta al seu cràter (uns 350m de diàmetre i 70 metres de profunditat). Al seu interior trobem l’ermita romànica de Santa Margarida de la Cot.

Fageda d’en Jordà: es tracta d’un bosc de faigs, molt singular, a causa de l’escassa altitud en què es troba ia tota la mística que l’ha envoltat dins de la cultura catalana i els artistes s’han rendit a la seva bellesa . Es troba en una vessant del Volcà del Cruscat.

4. – Activitats a la Garrotxa

La Garrotxa és una comarca que disposa als seus visitants un gran nombre d’activitats. L’entorn natural ens farà gaudir més encara d’aquestes activitats.
En els següents enllaços podreu consultar les diferents empreses i pàgines que ens informen sobre les activitats que podem realitzar.

Vols en Globus: sobrevolar aquesta la Garrotxa i gaudir d’una vista aèria de les seves volcans és possible gràcies als vols en globus que s’ofereixen.
http://www.voldecoloms.cat

Tren Turístic: recorre alguns dels principals llocs d’interès de la comarca. És una manera còmoda i diferent de viatjar per la Garrotxa.
http://tricutricu.com/

Passejades a cavall i ruc: passejar damunt d’un animal per la comarca és una experiència inoblidable. A la Garrotxa és possible.
http://www.rucsisomeres.com

Amb bicicleta: els amants del ciclisme poden passejar per les seves carreteres i camins. Hi ha rutes senyalitzades i rutes que han fet ciclista. Aquí les podràs descobrir. Així com les empreses que et poden llogar una bicicleta.

Empreses lloguer:
http://www.bici-aventura.com/
http://www.atma.cat/
http://bicicarril.com/
Rutes Wikiloc:
http://es.wikiloc.com/rutas/ciclismo?t=&d=&lfr=&lto=&a=ciclismo&q=garrotxa

Senderisme: llargues passejades per camins envoltats de verge natura, on el soroll de cotxes i l’estrès d’altres llocs, sona a ecos llunyans.
Hi ha rutes senyalitzades i altres creades per senderistes experts i aficionats.

Itinerària
Rutes Wikiloc

5. – Gastronomia de la Garrotxa

La Garrotxa té una llarga tradició gastronòmica, molt en contacte amb l’explotació animal que es realitza, amb els embotits al capdavant. Algunes de les seves senyes d’identitat principals són:

• El licor Ratafia: realitzat amb nous i aiguardent.
• Plat de mongetes amb botifarra a Santa Pau.
• Embotits de Castellfollit de la Roca.
• Els iogurts que es realitzen a la cooperativa de la Fageda.

Consulta els principals restaurants de la Garrotxa per municipis:
http://www.garrotxahostalatge.cat/esp/establiments.asp?id_categoria=2

6. – On dormir?

Per passar uns dies agradables entre la naturalesa de la Garrotxa, et recomanem que donis un cop d’ull a la nostra cases rurals a la Garrotxa, totes elles envoltades d’un entorn natural espectacular. Trobaràs pau i tranquil · litat entre les seves valls i muntanyes.