La ruta del Cister

La ruta del Cister

La ruta del Cister és una ruta que uneix tres monestirs diferents del sud de Catalunya. Aquests monestirs, com veurem a continuació, estan ubicats a les províncies de Lleida i Tarragona. Està pensada per poder-se fer tant a peu com amb bicicleta o amb cotxe.

A l’entrada d’avui us oferirem totes les dades que hauríeu de conèixer sobre aquesta ruta. Parlarem sobre la durada, la longitud, com arribar-hi, dificultat i també sobre els tres monestirs que uneix.

Comencem!

On es troba la ruta?

Com hem comentat és una ruta que es troba al sud de Catalunya. En concret, a les províncies de Lleida i Tarragona. A continuació, us oferim més dades d’on es troba cada monestir:

  • Santa Maria de Vallbona de les Monges. Ubicat al poble de Vallbona de les Monges, província de Lleida (comarca d’Urgell)
  • Santa Maria de Poblet. Ubicat a la localitat de Vimbodí i Poblet, província de Tarragona (comarca de Conca de Barberà)
  • Monestir de Santes Creus. Ubicat a la localitat d’Aiguamúrcia, província de Tarragona (comarca d’Alt Camp)

La ruta és circular pel que podràs començar a qualsevol punt.

Quina és la història de la ruta?

Potser us haureu preguntat quin és l’origen d’aquesta ruta. Nosaltres t’ho expliquem de manera breu. L’any 1989 es comença a pensar que seria una bona idea crear una ruta que unís els monestirs de Catalunya Nova. Posteriorment, l’any 1996 es gesta una ruta que és anomenada “camins dels monestirs” i el 1998 comencen a assenyalar els senders.

El 2010 i després de molt esforç i treball es crea la “Comissió del GR-175 de La ruta del Cister”. Actualment, aquesta comissió s’encarrega del manteniment de la ruta.

Quines en són les característiques?

La ruta que us proposem té aproximadament 105 quilòmetres tant si la realitzem a peu com si la realitzem amb bicicleta. Això sí, hem de tenir en compte que és recomanable tenir una certa experiència en la realització de rutes.

No és que sigui una ruta especialment complicada, però hem de tenir en compte que és força llarga, per la qual cosa haurem de tenir un bon nivell de resistència. Es recomana fer-la durant uns quants dies i anar dormint a les diferents cases rurals que podràs trobar al llarg del recorregut.

Hem de tenir en compte que està molt ben senyalitzada i que trobarem durant la major part del camí senyals i marques de color blanc i vermell, juntament amb les lletres GR-175 (Gran Recorregut).

Es podria dir que la ruta del Cister és força segura, ja que compta amb escales, baranes, fonts on podràs beure aigua, etc. per protegir la teva seguretat. Si estàs pensant fer-la amb bicicleta hauràs de tenir en compte que hi ha trossos del camí que tenen un nivell de dificultat elevat.

Quantes etapes té?

Des de la ruta del Cister ens recomanen fer el recorregut durant cinc dies. D’aquesta manera podreu gaudir dels paisatges i no cansar-vos en excés perquè si seguim aquestes etapes no farem més de 26 quilòmetres (aproximadament) al dia. A més, la primera etapa, amb la finalitat que no sigui gaire dura, només té 10 quilòmetres de longitud.

Les etapes que proposen són les següents:

  • Etapa 1. Des de Montblanc fins a Poblet. Distància total de 10 quilòmetres aproximadament. La durada del recorregut és de més o menys tres hores i mitja i és de dificultat moderada.
  • Etapa 2. Des de Poblet fins a Vallbona. Distància total de 26 quilòmetres aproximadament. La durada del recorregut és de més o menys sis hores i és de dificultat alta.
  • Etapa 3. Des de Vallbona fins a Rocafort de Queralt. Distància total de 21 quilòmetres aproximadament. Com l’anterior, la durada del recorregut és de més o menys sis hores i és de dificultat alta.
  • Etapa 4. Des de Rocafort de Queralt fins a Santas Cruces. Distància total de 24 quilòmetres aproximadament. Com en el cas de les anteriors, la durada del recorregut és de més o menys sis hores i és de dificultat alta.
  • Etapa 5. Des de Santas Cruces fins a Montblanc. Distància total de 24 quilòmetres aproximadament. Com en el cas de les anteriors, la durada del recorregut és de més o menys sis hores i és de dificultat alta.


Quines característiques tenen els monestirs?

És important recordar que la ruta del Císter uneix tres coneguts monestirs. Per això, és interessant tenir present algunes dades bàsiques sobre aquests monestirs per tal que t’ajudin a preparar la teva visita:

  • Santa Maria de Vallbona de les Monges. Com hem comentat, és a Vallbona de les Monjas (Lleida). És considerat bé d’interès cultural i d’interès nacional, és d’estil gòtic i va ser inaugurat el 1055. L’any 2022 estarà obert per visitar tots els dies a excepció dels dilluns.
  • Santa Maria de Poblet. Està ubicat a la localitat de Vimbodí i Poblet (Tarragona). Com l’anterior, és d’estil gòtic i va ser inaugurat el 1151. Sol estar obert durant tots els dies de la setmana.
  • Monestir de Santes Creus. Ubicat a la localitat d’Aiguamúrcia (Tarragona). Com el primer, és considerat bé d’interès cultural i d’interès nacional, és d’estil cistercenc i romànic, i va ser inaugurat el 1158. Com en el cas del monestir de Vallbona de les Monges, l’any 2022 estarà obert per visitar tots els dies a excepció dels dilluns.


La ruta, com hem vist, és força llarga. Per això al llarg d’ella podràs visitar diferents llocs. Hem esmentat amb detall els monestirs perquè l’objectiu principal de la ruta és que puguis visitar tots tres. Tot i així, també podràs veure els diferents municipis que aniràs travessant, passejar entre vinyes, etc.

Segueix-nos:

Si t’ha agradat aquesta entrada sobre la ruta del Cister et recomanem que consultis altres de les nostres entrades del bloc com ara “rutes amb cotxe per Catalunya”. A més, si no vols perdre’t les nostres novetats pots seguir-nos a xarxes socials Facebook | Instagram.

Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya