La tradició dels Calçots

La tradició dels Calçots

Els Calçots són un dels elements gastronòmics més coneguts de tot Catalunya. Tot i així, moltes persones desconeixen quina és la seva història, quan i com es mengen, etc. Per això, a l’entrada d’avui parlarem de quina és la tradició dels Calçots. T’explicarem tot el que has de saber sobre ells.

T’ho perdràs?

Què són els Calçots?

Abans de començar, ens sembla molt interessant explicar què són exactament els Calçots, ja que no tothom ho sap. Bé, els Calçots són una varietat de cebes tendres que, en general, tenen 20 centímetres de longitud i 5 centímetres de diàmetre a la base. És important esmentar que tenen el segell d’“indicació geogràfica protegida” o IGP. Això últim vol dir que els Calçots són productes originaris de Catalunya.

A més, cal ressaltar que tenen un gran valor culinari i molt bones propietats: baixos en calories, alts en fibra i vitamines, és una gran font de ferro, té acció depurativa i propietats antioxidants.

En resum, són un tipus de ceba amb segell IGP.

Què és la salsa Romesco, la Salvitxada o el Xató?

Segur que alguna vegada hauràs odi a algun entès dir que els Calçots sense la salsa romesco no tenen gust. Aquesta salsa és la que sol acompanyar aquestes distingides cebes. Després de pelar-les s’hi mulla la ceba.

Encara que cada família sol tenir la seva pròpia recepta, els ingredients més utilitzats per fer-la, són els següents: tomàquets rostits, alls rostits, pa torrat o fregit, fruits secs (acostumen a ser una barreja d’ametlles i avellanes), nyores o qualsevol altre tipus de pebrot vermell sec, oli, sal, vinagre i pebre.

Com hem comentat, cada família té la seva recepta. Algunes persones ometen les avellanes, altres poden afegir un altre tipus de fruita seca com pinyons, alguns utilitzen nyores, altres persones usen pebrots xoricets, alguns ometen el pebre, etc.

També podràs mullar els teus Calçots amb salsa Salvitxada oa Xató. Aquestes salses són similars, varien en gruix i afegeixen algun ingredient com, per exemple: vi blanc, aigua, brou de peix, pebre vermell, tonyina etc.

Com se solen cuinar? Com es mengen?

És important tenir en compte que els Calçots tenen una elaboració delicada i que fer-los bé és tot un art. Tot seguit, t’expliquem com fer-los:

  • Necessitaràs tenir una graella, xemeneia o similars. Hauràs de calar el foc.
  • És important tenir en compte que aquestes cebes es cuinen amb les flames. És a dir, no hauràs d’esperar que es generin brases.
  • Recomanem posar els Calçots sobre una graella metàl·lica i posar-la al foc. Amb l’objectiu de no sobrecarregar la graella i poder atendre totes les cebes, és recomanable no posar més de 20 unitats cada vegada.
  • Quan la part exterior estigui totalment negra, retira’ls del foc.
  • Agafa paper de diari i embolcalla els 20 Calçots durant 20-30 minuts aproximadament amb l’objectiu que se segueixin cuinant amb la calor residual i el vapor que generen.


Després que transcorrin els 30 minuts haurà arribat el temps de gaudir-ne. Per poder menjar-los, hauràs de retirar la part negra (la capa de fora que hem deixat cremar) i deixar al descobert la part blanca. Al principi pot ser que et costi una mica fer aquest pas, però a poc a poc aniràs agafant pràctica.

Quan els hem pelat, els haurem de mullar a la salsa triada. Et recomanem que posis salsa en abundància (està molt rica) i que t’ho fiquis a la boca. Finalment, hauràs de mossegar la part blanca per poder rebutjar la part verda.

És important tenir en compte que menjar Calçots pot ser una gran experiència, però el més segur és que en les primeres vegades et taquis amb les cendres o amb la salsa. Per això, a molts restaurants posen a la nostra disposició pitets i guants. Si tens pensat menjar-los a casa, et recomanem que et posis roba vella o que facis servir pitet i guants.

Encara que aquesta és la manera més coneguda de cuinar-los i menjar-los, també hi ha persones que prefereixen rostir-los al forn.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que no només es mengen els Calçots. És a dir, els Calçots se solen menjar com a primer plat i, després, se solen fer graellades de carn. El més comú és rostir botifarres per acompanyar aquestes meravelloses cebes i, per postres, prendre la també tradicional crema catalana.

On se solen menjar?

Es poden menjar a tot Catalunya, ja que, com hem comentat, és un element gastronòmic conegut al llarg de tota la província. Tanmateix, són més usuals a les zones de l’interior de Catalunya (comarques de terres altes de l’Ebre i l’Alt Camp). A més, són el plat típic per excel·lència de la localitat de Valls (Tarragona).

Aquesta localitat es dedica al cultiu dels Calçots i fan calçotades populars diverses vegades cada any. A més, també compta amb la gran festa de la calçotada que es porta celebrant des de l’any 1982. L’any 2022 es va celebrar durant el diumenge 23 de

gener. És important tenir en compte que és una festa que aplega moltes persones. Alguns anys han arribat a comptar amb fins a 35.000 participants.

Quan se solen menjar?

En els darrers anys, els podem trobar durant força mesos a l’any. Tot i així, el més comú és fer les calçotades durant els mesos d’hivern sent la temporada alta entre els mesos de gener i abril.

Si vols fer una Calçotada amb els teus amics o familiars, el millor és que la facis durant aquests mesos perquè és quan el Calçot té més qualitat.

Segueix-nos:

Si t’ha agradat aquesta entrada sobre la tradició dels Calçots et recomanem que visitis l’entrada que dediquem als “10 millors plats de la gastronomia catalana”. En aquesta entrada podràs trobar el calçot i moltes altres receptes.

A més, si t’ha agradat el que has llegit, ens pots seguir a Facebook | Instagram amb l’objectiu d’estar al corrent de totes les nostres novetats.

Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya