Pels que no ho sàpiguen, un refugi lliure són aquelles casetes o edificis petits que tenen com a objecte que qualsevol persona pugui entrar i allotjar-se de manera totalment gratuïta. D’aquí ve el nom de refugi lliure. Són molt importants, ja que ens permetran fer muntanyisme de manera totalment gratuïta. Per això, avui parlarem sobre diferents refugis lliures que podem trobar a Catalunya.
En aquesta entrada del bloc parlarem sobre on són aquests refugis, com arribar-hi i tot el que hauries de saber si vols allotjar-t’hi.
Comencem!
Dades importants sobre els refugis
Tal com podem llegir a la web de la Generalitat, hi ha diferents tipus de refugis: tancats (s’ha de demanar la clau), guardats (amb part lliure i part tancada) i lliures (com hem comentat abans, totalment gratuïts i de lliure accés ).
És clar que poder accedir a un refugi lliure és una cosa força positiva. No obstant això, hem de tenir en compte que es podria donar el cas que aquest refugi ja estigués ocupat. En poder entrar-hi qualsevol, si algú arriba abans que nosaltres, podrà treure’ns el dret a aixoplugar-nos-hi.
Un altre aspecte a tenir en compte és que, moltes vegades, només s’hi pot arribar a peu. Per tant, no serà possible arribar amb cotxe. Alguns fins i tot no estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.
Cova Cambra – Tortosa
Es tracta d’un refugi d’accés lliure que és a Tortosa a les coordenades següents 40°48’28.0″N 0°18’20.2″E. S’hi pot arribar amb cotxe, però cal aparcar a 600 metres del refugi. A més, com que el camí està tancat per a vehicles, cal demanar la clau per poder arribar amb cotxe.
Té un total de 18 places.
Refugi Broate – Lladorre (Lleida)
Les coordenades d’aquest refugi són alçada: 42.6824 i longitud: 1.3712. Es pot accedir tant amb cotxe com a peu. Tot i que és important esmentar que laccés amb cotxe és a través de pistes. Disposa de mantes i ràdio d’emergència. Està just al costat de l’estany anomenat “Pleta de Broate”.
Com l’anterior té un total de 18 places.
Refugi Besiberri – Vilaller (Lleida)
Les coordenades són latitud: 42.6046 i longitud: 0.8092. Si vols anar amb cotxe hauràs de deixar-ho a l’entrada de Besiberri. Nosaltres et recomanem que hi accedeixis a peu. Disposa de mantes, ràdio d’emergència, llums i taula. És just al costat de l’Estanyet.
Com els anteriors, té un total de 18 places.
Sant Salvador de les Espases – Esparreguera (Barcelona)
En aquest cas, les coordenades per arribar són les següents: latitud: 41.579 i longitud: 1.88424. És a prop Olesa de Montserrat. Nosaltres et recomanem que aparquis el cotxe a prop del poliesportiu i que després accedeixis a peu. Els serveis que podem trobar en aquest refugi són: aigua potable, taula i xemeneia.
Té un total de 8 places.
Coll de Banyuls – Rabós (Girona)
Tot i que no té electricitat, sí que disposa de: aigua potable, llits, cuina, xemeneia i mesos. Les coordenades per arribar-hi són latitud: 42.4505i longitud: 3.05378. El refugi és molt a prop de la carretera, per la qual cosa podràs arribar sense problemes amb cotxe. És important tenir en compte que si vols fer servir la xemeneia, hauràs d’arribar la teva pròpia fusta, ja que no hi ha llenya a l’interior del refugi.
Té un total de 12 places.
Normes d’ús
Aquests refugis, com ja hem comentat, són de lliure accés i això vol dir que no hem de pagar per entrar-hi i també que no cal complir requisits per poder-hi accedir. L?únic requisit és que estigui lliure. És a dir, que no estigui ocupat per altres persones anteriorment. En cas d’estar ocupat, ens haurem de buscar un altre allotjament.
A més, de l’anterior, també hem de tenir en compte una altra sèrie de normes:
- No es poden deixar escombraries per cap lloc. Les escombraries s’hauran de dipositar en llocs habilitats per fer-ho. En cas que no hi hagi cap lloc, ens l’haurem de portar amb nosaltres per poder llençar-la posteriorment.
- Les coses han de quedar endreçades. Perquè les persones que vinguin després puguin trobar-se el recinte en bones condicions, cal que netegem i recullem tot allò que hàgim desordenat. A més, en el cas de trobar alguna cosa fora de lloc, encara que no ho hàgim desordenat nosaltres, també seria recomanable col·locar-ho. Pensa que ho has de deixar de la mateixa manera que t’hagués agradat trobar-lo.
- Cal tancar les portes i les finestres. Quan marxem, hem de deixar tancades totes les finestres i totes les portes amb l’objectiu que els fenòmens meteorològics i animals salvatges no puguin accedir i destrossar el refugi. Això és de vital importància.
- Respecteu els mobles. Com hem vist, molts d’aquests refugis tenen taules, llits, xemeneies, mantes, etc. Per això, és important que respectis tots aquests elements que fan la vida dins del refugi una mica més fàcil, tenint en compte que no té les comoditats que tindríem a casa nostra.
- No facis marques permanents. Moltes persones pinten o marquen les estances o fins i tot els mobles. És important no fer-ho si volem continuar gaudint d’aquest tipus de refugis.
- Segueix les normes de cada refugi. Pot ser que a l’hora d’entrar al refugi et trobis amb una carta amb normes, respecta-les.
Segueix-nos:
Sens dubte, poder gaudir d’aquest tipus de refugis és totalment positiu i fa que fer muntanyisme, senderisme, etc. sigui accessible per a tothom. Això sí, no us oblideu de respectar les normes d’ús i de ser respectuós amb el medi ambient.
Això és tot sobre els millors refugis lliures de Catalunya. Si us ha agradat aquesta entrada i us agrada el muntanyisme, us recomanem que llegiu la nostra entrada sobre “travessies de muntanya a Catalunya”. A més, si no vols perdre’t totes les nostres novetats i publicacions, pots seguir-nos a les xarxes socials: Facebook | Instagram.
Troba la teva casa rural a Catalunya! Nosaltres t’ajudem!
Somrurals | La teva casa rural a Catalunya