Rutes dels arbres fruiters a Lleida

Rutes dels arbres fruiters a Lleida

Lleida és coneguda per tenir infinitat d’arbres fruiters. Gràcies a això neixen diferents rutes que tenen com a objectiu visitar zones d’aquests arbres florits. A l’entrada d’avui parlarem sobre tres rutes dels arbres fruiters a Lleida.

Com veurem, dues d’aquestes rutes es poden fer guiades o per lliure i l’última és perquè la facis totalment lliure. Els arbres que podràs veure en aquestes rutes són principalment: presseguers, cirerers, ametllers, nectarins i albercoquers.

Et recomanem que abans de fer qualsevol ruta t’asseguris bé si els arbres estan florits o no. Tot i que veure els arbres és meravellós durant totes les èpoques de l’any, les flors van evolucionant per donar pas a les fruites. Per això, si els vols veure florits, el millor és que escullis els mesos de febrer i març.

Quan parlem d’aquestes tres rutes, entre altres coses, comentarem on són, com fer-les, quin és el preu, quina és la seva dificultat i tots els aspectes que hauries de tenir en compte per poder capbussar-t’hi.

Comencem!

Aitona florida: ruta de l’arbre fruiter

Aitona és una localitat de la província de Lleida situada a la comarca del Segrià. Fins a aquesta localitat podeu arribar de manera senzilla utilitzant l’autovia A-2 o l’autopista AP-2. Una altra opció és arribar fins a Lleida amb autobús o tren i, després, agafar un autobús regional.

Aquesta és potser la ruta més coneguda de totes les que comentarem. És més, el seu propi ajuntament ha creat el concepte “frutiturisme” que té com a objectiu que coneguis i visitis els camps d’arbres fruiters de la localitat i que tinguis una experiència única gràcies a això.

En aquesta ruta els arbres són presseguers i aquests tenyeixen de rosa els paisatges de la localitat durant diversos mesos a l’any. El concepte de “frutiturisme” d’Aitona posa a la vostra disposició diferents experiències: visites lliures, visita del poble d’Aitona, caminades escolars, etc.

Pel que fa a les visites lliures, ofereixen informació de diverses rutes a l’aire lliure: ruta de l’arbre fruiter, ruta de Robert Capa, ruta de Serra Brisa i ruta del camí verd natural Soses-Aitona.

Nosaltres recomanem la ruta circular de l´arbre fruiter. Té una longitud de 6 quilòmetres aproximadament i es pot fer durant tots els mesos de l´any. El temps aproximat que fa el recorregut és d’una hora i quart. El desnivell és de 25 metres, cosa que fa que la puguis fer amb nens o si no tens molta experiència fent ruta. En altres paraules, és una ruta de poca dificultat.

Si prefereixes una ruta o visita guiada, fructiturisme ofereix diferents experiències: Aitona en flor, Aitona en fruita i Aitona a la tardor. Qualsevol és molt interessant. No obstant això, com estem parlant d’arbres en flor comentarem la ruta Aitona en flor.

Es tracta d’una ruta circular que surt i té com a destinació la plaça del poliesportiu. La visita es fa amb bus, encara que també hi ha passejades entre els arbres, i té una durada aproximada d’una hora i mitja. Les rutes les guien els camperols locals, cosa que és un gran plaer. El preu actualment és de 12 euros. En fer-se el recorregut amb bus és una ruta de poca dificultat.

Alcarràs: rutes de la flor

La localitat d’Alcarràs, com l’anterior, pertany a la comarca del Segrià. És molt a prop del poble d’Aitona, a 10 quilòmetres. Per això, si acabes aviat una de les rutes que et proposem, pots acostar-te fins a l’altra localitat. Per arribar-hi, també ho podeu fer usant l’autovia A-2 o l’autopista AP-2.

Si Aitona feia servir l’eslògan de “frutiturisme”, Alcarràs utilitza el de “Alcarràs Florit”. Encara que podeu fer les rutes en qualsevol època de l’any, es realitzen rutes guiades durant març. L’any 2022 les rutes s’estan celebrant els dies 5, 6, 12 i 13 (caps de setmana).

La visita guiada que comentem part des de la plaça del mercat de la localitat i inclou: esmorzar típic, passeig amb tren a través dels arbres fruiters, visita de l’agrobotiga, tast de productes locals i visita guiada al centre d’interpretació del món rural de Alcarràs. El preu és de 10 euros i et pots apuntar a través de la pàgina web de la localitat.

La majoria d’arbres fruiters que podem veure en aquesta ruta també són presseguers. A més, gràcies a la visita guiada podreu conèixer tota la història i l’evolució d’aquests arbres.

Ruta per la Ribera de l’Ebre

Si no vols una ruta guiada o no vols caminar gaire, també pots agafar el cotxe i passar les carreteres properes a les localitats que hem esmentat. Des d’ella podreu veure camps i camps d’arbres fruiters. Sobretot, veuràs extensions de presseguers, nectarins, albercoquers i cirerers.

Gràcies al mapa que han elaborat des del consell comarcal de Ribera de l’Ebre podem veure exactament on trobar els millors camps d’arbres fruiters. Aquest mapa s’anomena “camps de floració” i hi pots veure que els fruiters són: ametllers, presseguers i cirerers. El mapa ens marca quines carreteres tenen bones vistes per veure els camps i on parar per veure’ls o tenir vistes panoràmiques.

Per exemple, ens recomanen parar al Castell de Banyoles, a l’estret de Sant Blai, al castell de Miravet, al castell de Móra d’Ebre, etc.

Segueix-nos:

Abans de fer qualsevol ruta, és important que tinguis en compte els temps de floració. La majoria dels arbres que hem comentat floreixen entre el gener i l’abril aproximadament. Per això, la majoria de les rutes guiades es fan durant els mesos de febrer i març.

Fins aquí l´entrada sobre les millors rutes dels arbres fruiters a Lleida. En el cas que t’hagi agradat aquesta entrada, també et podria agradar la nostra entrada sobre “escapades per fer entre Catalunya”.

A Facebook | Instagram podràs estar al dia de totes les nostres novetats. Segueix-nos per estar al dia.

Troba la teva casa rural a Lleida! Nosaltres t’ajudem!

Somrurals | La teva casa rural a Catalunya